Dünya Ekonomik Forumu (WEF) tarafından hazırlanan Mesleklerin Geleceği 2025 Raporu’na göre, küresel olarak 170 milyon yeni iş fırsatının ortaya çıkması bekleniyor. Ancak, raporda 92 milyon kişinin işlerini kaybetmesinin beklendiği vurgulanmakta ve 2030 yılına kadar toplamda 78 milyon net istihdam fırsatı yaratılacağı öngörülmektedir.
BÜYÜYEN VE AZALAN MESLEKLER
Rapora göre, gelecekte daha da büyümesi beklenen meslekler arasında yazılım ve uygulama geliştiricileri, tarım işçileri, hafif kamyon veya teslimat hizmeti sürücüleri, inşaat ve son kat ustaları, mağaza satış görevlileri, gıda işleme ve ilişkili alanlar, araç, minibüs ve motosiklet sürücüleri, hemşireler, gıda ve içecek servis pozisyonları ön planda olacaktır.
Hızla azalan meslekler arasında ise kasiyerler, gişe memurları, yönetici asistanları, bina kapıcısı, temizlikçiler, malzeme kayıt ve stok görevlileri, baskı ve ilgili alan çalışanları, muhasebe ve denetçiler yer almaktadır.
VERİLERİN TOPLANMASI
Raporda, dünya genelinde birçok şirketten toplanan verilere göre, iş dünyasının en büyük sorunu olan “yetenek açığı” devam etmektedir. İş adına gerekli olan becerilerin %40’ının değişmesi beklenirken, işverenlerin %63’ü yetenek açığını önemli bir engel olarak görmektedir.
Yetenek açığının orta vadede 120 milyondan fazla çalışanı işten çıkarma riski taşıdığı belirtilmektedir.
TÜRKİYE’DE İHTİYAÇ OLAN MESLEKLER
Rapora göre, Türkiye’de 2025-2030 yılları arasında en önemli iş rollerinden biri robotik mühendisleri olacaktır. Ayrıca, yenilenebilir enerji mühendisleri, otonom ve elektrikli araç uzmanları gibi mesleklerin de hızla büyüyeceği öngörülmektedir.