Gazze’de ateşkese doğru: AB, Refah’a gözlem misyonu konuşlandırmayı değerlendiriyor

“`html

AB, Filistin’e Gözlem Misyonu Gönderme Planlarını Açıkladı

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas, Belçika’nın Brüksel kentinde Filistin Başbakanı Muhammed Mustafa ile önemli bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmenin temel gündem maddelerinden biri, AB’nin Refah Sınır Kapısı’na bir gözlem misyonu konuşlandırma planları oldu. Kallas, sosyal medya üzerinden paylaştığı açıklamada, bu kritik görüşmenin, ateşkes anlaşmasından hemen sonra yapılmasının önemine dikkat çekti.

AA’nın haberine göre, “Bu anlaşma kalıcı bir barışa giden yolda önemli bir adım olabilir; ancak, önümüzde birçok zorluğun bulunduğunu biliyoruz” diyen Kallas, Avrupa Birliği’nin insani yardımlar ve yeniden yapılanma konularında destek vermeye hazır olduğunu belirtti. Aynı zamanda, sınırda istikrar sağlamak adına gözlem misyonunun Refah’a yeniden konuşlandırılması için görüşmelerin sürdüğünü de ifade etti.

Muhammed Mustafa’nın Avrupa Ziyareti

Filistin Başbakanı Mustafa, iki günlük Avrupa ziyaretinin ilk gününde AB Konseyi Başkanı Antonio Costa, Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Roberta Metsola, AB Komisyonu’nun Akdeniz’den Sorumlu Üyesi Dubravka Suica ve AB Komisyonu’nun Eşitlik, Hazırlık ve Kriz Yönetiminden Sorumlu Üyesi Hadja Lahbib ile ayrı ayrı görüşmeler gerçekleştirdi.

AB yetkilileri, bu görüşmelerin ardından yaptıkları açıklamalarda, ateşkesin uygulanması ve Gazze’ye insani yardımların artırılmasının önemine vurgu yaptı.

ABD’nin, Avrupa Birliği’nden Mısır ile Gazze arasındaki Refah Sınır Kapısı’nın kontrolünü ele almasını talep ettiği yönündeki spekülasyonlar, geçen yıl mayıs ayındaki ateşkes müzakereleri sırasında gündeme gelmişti. Ancak AB Komisyonu, o dönemde AB Sınır Yardım Misyonu’nun (EUBAM) görev ve faaliyetlerinin, üye 27 ülkenin oy birliği ile belirlendiğini ve bu konuda henüz bir anlaşma olmadığını açıkladı.

Scholz: Ateşkes Kalıcı Barış için Bir Fırsat

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, İsveç Başbakanı Ulf Kristersson’un Berlin ziyaretinden sonra yaptığı basın açıklamasında Gazze’deki ateşkesi değerlendirdi. Gazze’de İsrail ve Hamas arasında sağlanan ateşkesin yanı sıra, Almanya vatandaşlarını da kapsayan rehinelerin serbest bırakılmasının olumlu bir gelişme olduğunu ifade etti. Scholz, “ABD, Mısır ve Katar bu müzakereleri yüksek bir kararlılıkla yürütüyor. Onlara teşekkür ediyoruz” dedi.

Uzlaşmanın zamanının geldiğini vurgulayan Scholz, “Önemli olan bu anlaşmanın tutarlı ve adım adım hayata geçirilmesidir. Nihayetinde, tüm rehinelerin serbest bırakılması gerekiyor. Kaybedilenlerin naaşlarının, ailelerine onurlu bir veda ile teslim edilmesi gerekiyor. Rehinelerin yaşadığı acılar ve ailelerin hissettiği belirsizlik sona ermelidir” şeklinde konuştu.

Scholz, Gazze’deki insani durumu göz önünde bulundurarak, Filistin halkının acılarını hafifletmek için gerekli iyileştirmelerin yapılmasının önemine değindi. “Filistinlilerin daha iyi gıda ve tıbbi yardıma acilen ihtiyaçları var. Alman hükümeti bu konuda daha fazla yardım sunmaya hazır” ifadesini kullandı. Ayrıca, Gazze’de sağlanan ateşkesin, kalıcı bir barış için bir fırsat sunduğunu belirtirken, Hamas’ın silahlarını bir an önce bırakması gerektiğini vurguladı.

DSÖ’den Gazze İçin Kritik Hedefler

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Filistin Temsilcisi Rik Peeperkorn, BM Cenevre Ofisi’nde düzenlenen haftalık basın toplantısında önemli değerlendirmelerde bulundu. Peeperkorn, 19 Ocak’ta yürürlüğe girmesi beklenen ateşkesin ardından, BM ve DSÖ olarak Gazze’ye günlük 500 ila 600 yardım tırının ulaştırılmasını hedeflediklerini açıkladı. İsrail ile Hamas arasında varılan ateşkesin memnuniyetle karşılandığını belirten Peeperkorn, tüm tarafların bu sürece uyması ve kalıcı bir barış sağlanması çağrısında bulundu.

Peeperkorn, Gazze’deki sağlık sistemine destek vermeye hazır olduklarını, acil ihtiyaçlar için kritik malzemelerin sağlanacağını ve güvenlik ile politik engellerin kaldırılmasının hayati önem taşıdığını ifade etti.

Gazze’de Zorla Yerinden Edilme ve Yardım Tedarik Sorunları

Gazze’deki insani durumun son derece zorlu olduğunu belirten Peeperkorn, nüfusun birden fazla kez zorla yerinden edildiğini vurgulayarak, mevcut hastanelerin yalnızca yarısının hizmet verdiğinin altını çizdi. AA muhabirinin “Ateşkes sonrası yardım tırlarının sayısında artış oldu mu? DSÖ, bu süreçte yardımları artırmayı düşünüyor mu?” sorularını yanıtlayan Peeperkorn, yardımların 19 Ocak’ta başlayacak olan yeni süreçle birlikte artırılacağını belirtti.

Peeperkorn, “(Ateşkesin başlamasıyla) Hedefimiz, önümüzdeki haftalarda günlük 500 ila 600 yardım tırının Gazze’ye girmesini sağlamaktır. Bu, son bir ayda günlük 40 ila 50 tıra göre büyük bir artış olacaktır” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.

Peeperkorn, Gazze sınırlarında binlerce yardım tırının beklediğine dikkat çekerek, gerekli siyasi irade ile her türlü engelin kaldırılabileceğini ifade etti. “Tüm bunların Gazze’ye çok sayıda yardım tırının girmesi için planlandığını düşünüyorum” dedi.

(ANADOLU AJANSI)

“`

Related Posts

Yurttaşlardan, Murat Çalık’ın sağlık durumuna rağmen tutuklu yargılanmasına tepki: ‘İnşallah Ergenekon ve Balyoz davalarında içeride ölen askerlerimiz gibi olmaz…’

CHP’li belediyelere yönelik operasyonlarda tutuklanan ve sağlık sorunları nedeniyle acil tahliyesi istenen Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık için yurttaşlar Beylikdüzü Belediye’si önünde oturma eylemi yaptı. Bir vatandaş, “İnşallah Ergenekon ve Balyoz davalarında içeride ölen askerlerimiz gibi olmaz” dedi.

ABD’nin Ankara Büyükelçisi Tom Barrack: SDG, YPG ve PKK’dır

CNN Türk’e konuşan ABD’nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack, “SDG, YPG ve PKK’dır. Onlara bağımsız devlet kurma borcumuz yok. Özgür bir Kürdistan olmayacak, özgür bir SDG devleti olmayacak.” dedi.

Tarihin en büyük havacılık gizeminde yeni perde: 88 yıllık sır çözülüyor! O gün neler oldu?

Amerikalı havacı Amelia Earhart’ın 1937 yılında Pasifik Okyanusu’nda kaybolmasından bu yana süren gizem, 88 yıl sonra tarihin tozlu sayfalarından gün yüzüne çıkıyor. Bilim insanlarının izini sürdüğü bir cisim, bugüne dek elde edilen en güçlü kanıt olabilir.

Gazze’de her gün yeni bir dram

Soykırımcı İsrail, Deyr el-Belah’ta gıda almak için sırada bekleyen 15 kadın ve çocuğu katletti. Han Yunus’ta ise un sırasındayken evi İsrail saldırısına hedef olan engelli baba Mecdi Cadallah, döndüğünde eşinin ve çocuklarının cansız bedeniyle karşılaştı.

Eber Gölü’nün geçici ev sahipleri: Allı turnalar

Türkiye’nin en büyük göllerinden birisi olan Eber Gölü bir çok canlı türüne ev sahipliği yaptığı gibi aynı zamanda göçmen kuşların da geçici evleri oluyor. ‘Allı turna’ olarak da bilinen flamingolar her yıl olduğu gibi bu yıl da Bolvadin ilçesindeki …

Vatikan’da kritik ziyaret: Zelenski ile Papa görüştü

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa 14’üncü Leo ile bir araya geldi.