CHP’li Pala: Tıbbi yoksulluk denen kavram artık Türkiye’de gündelik dilde konuşulmaya başlandı!

“`html

CHP’li Pala Sağlık Hizmetlerini Eleştirdi

CHP Bursa Milletvekili Kayıhan Pala, kamu sağlık harcamalarındaki azalmanın, sağlık hakkına erişimi zorlaştırdığını belirtti. Pala, “Cumhurbaşkanlığı hükümeti, sağlık alanındaki kamu harcamalarını azaltırken vatandaşlar sağlık hizmetlerine erişmek için daha fazla harcama yapmak zorunda kalıyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2021’de cepten yapılan sağlık harcamaları yüzde 15,9 iken, bu oran 2022’de yüzde 19’a yükselmiştir. Yurttaşlar, ekonomik sıkıntılarına rağmen, sağlık hizmetleri için daha fazla kaynak ayırmak zorunda.” dedi.

Kayıhan Pala, TBMM’de gerçekleştirdiği bir basın toplantısında, Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan Özel Hastaneler Yönetmeliği üzerinde durarak, sağlık hizmetlerine yeterli bütçenin ayrılmamasını eleştirdi. Pala, son 20 yıl içinde özel sağlık kurumlarının sayısının arttığını, ancak bunları denetleyecek müfettiş sayısının azaldığını vurguladı.

“Yönetmelikteki en büyük boşluk, Sağlık Bakanlığı’nın özel hastaneleri sağlık hizmet sunumu içinde nerede konumlandırdığıdır. Yapılan planlar, gerçekçi hedefler içermediği sürece, yalnızca günlük ihtiyaçları karşılamaya yönelik sonuçlar verebilir. AKP’nin sağlıkta dönüşüm politikalarının 22 yıllık deneyimi, bu tür planların etkinliğini sorgulamaktadır.”

“Sağlık hizmetlerine yönelik kamu katkıları her yıl düşüyor”

Son iki yılda sağlık harcamalarında en büyük azalmayı gözlemlerken, 2025 yılına girmemize rağmen Sağlık Bakanlığı’nın 2023 yılı istatistiklerini hâlâ paylaşmamış olması bir tartışma konusu haline geldi. Diğer ülkelerde 2024 istatistikleri yayınlanmaya başlarken, bizim Sağlık Bakanlığı analiz yapma konusunda zorlandığını gösteriyor. Bu durum, hangi bilgileri gizlemeye çalıştıklarının bir göstergesi olabilir.

“440 müfettişle; 1331 sağlık kuruluşunu denetlemek mümkün değil”

Sağlıkta ticarileşmenin artması ve özel sektöre sunduğu imkanlar, son 20 yılda özel hastanelerin sayısını iki katına çıkardı. Ancak devletin bu kurumlarla olan denetim süreci yetersiz kaldı. Türkiye’nin GSS anlaşmasının bulunduğu özel sağlık sunucuları sayısı 1331 iken, Sağlık Bakanlığı’nın müfettiş sayısı yalnızca 440. Bu durumda, her bir sağlık kuruluşunu yılda bir kez denetlemek imkansız hale geliyor. Sağlık Bakanlığı’nın bu durumu düzeltmek için daha fazla kaynak ayırması gerekmektedir.

“Türkiye’de sağlıkta dönüşüm programının başarısız olduğu ortada”

Son yıllarda Türkiye, bebek ölümleri konusunda son derece endişe verici bir tablo ile karşı karşıya. 2022’de binde 9,2 olan bebek ölüm hızı, 2023’te binde 10’a yükseldi. Bu oran, Avrupa Birliği ülkelerinin ortalamasının üç katıdır. Şanlıurfa ve Gaziantep gibi illerdeki yüksek bebek ölüm oranları, sağlık sistemindeki eksikliği ortaya koyuyor. Sağlık Bakanlığı’nın sağlık eşitsizliklerini gidermek adına daha fazla çaba göstermesi gerekiyor.”

Türkiye’nin sağlıklı bir gelecek için ihtiyacı olan, eşit, ücretsiz ve erişilebilir sağlık hizmetleridir. Ancak mevcut yönetim, bu hedeflerin gerisinde kalmıştır.


Günün Öne Çıkan Haberleri:

TIKLAYIN – İmamoğlu, CHP’nin ön seçim kararını destekledi: Demokratik devrim! Tek yol erken seçim!

TIKLAYIN – ABD’de uçak ile helikopter çarpıştı; 18 kişinin cesedine ulaşıldı.

TIKLAYIN – Eski AKP’li vekil Zehra Taşkesenlioğlu’na ait dosya sonuçsuz kaldı; ifadesi alınmadı.

TIKLAYIN – Otel çalışanları patronunu yalanladı: “Gece güvenlik yoktu; yangın alarmı kapalıydı.”

TIKLAYIN – UEFA Avrupa Ligi’nde “Türk derbisi” olabilir; Galatasaray, Beşiktaş ve Fenerbahçe’nin tur olasılıkları.

“`

Related Posts

Vatikan’da kritik ziyaret: Zelenski ile Papa görüştü

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa 14’üncü Leo ile bir araya geldi.

Rusya: ABD ekonomiyi siyasi silaha çevirdi

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, ABD’nin ticari ve ekonomik araçları siyasi baskı unsuru olarak kullanmaya devam ettiğini belirterek, “Bu çizgi, uluslararası ekonomik işbirliği mimarisinin bozulmasına yol açıyor.” dedi.

DEM Parti’den TBMM’de “Genel Görüşme” talebi

DEM Parti Grup Başkanvekilleri Gülistan Kılıç Koçyiğit ve Sezai Temelli, eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve Kobani Davası’nda tutuklu bulunan diğer siyasetçiler hakkında AİHM kararlarının uygulanarak siyasetçilerin ”derhal serbest bırakılmaları için Meclis’te Genel Görüşme açılmasını” talep etti.

İstanbul’u sıcak çarptı! Kavurucu sıcağa böyle çözüm buldular

İstanbul’da etkili olan sıcak hava dalgası, kent genelinde vatandaşları sahillere ve denize yönlendirdi. Termometreler bazı ilçelerde 39 dereceyi gösterdi. İstanbullular, denize girerek ya da sahillerde yürüyüş yaparak serinlemeye çalıştı.

İBB’den skandal karar: CHP’li meclis üyelerinin kararıyla Arnavutköy’deki doğal göl “hafriyat döküm alanı” ilan edildi

İstanbul’un akciğerleri olarak kabul edilen kuzey bölgelerinden Arnavutköy, son günlerde tartışmalı bir kararla gündemde. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi’nde CHP’li meclis üyelerinin oylarıyla alınan kararla, ilçede bulunan doğal bir göl …

Aşırı sıcaklar Güney Kore’de 7 kişinin ölümüne yol açtı

Güney Kore’de 15 Mayıs’tan bu yana 7 kişinin sıcak çarpması nedeniyle hayatını kaybettiği bildirildi.