Göz tansiyonu sinsi tehlike: Erken teşhis hayati önemde

Glokom Nedir ve Kimler Risk Altında?

Göz içi basıncının yükselmesi sonucu göz sinirlerinin zarar görmesiyle ortaya çıkan glokom, genellikle belirtiler fark edilene kadar ilerleyen tehlikeli bir hastalıktır. Uzmanlar, glokomun genellikle hastaların farkında olmadığı bir hastalık olduğunu belirtiyor.

40 Yaş Üstü Grup Daha Fazla Risk Altında

Glokom her yaşta görülebilse de 40 yaş üstü bireyler, aile geçmişinde glokom olanlar, diyabet veya hipertansiyon gibi sistemik hastalıkları bulunanlar ve uzun süre kortizon kullananlar daha fazla risk altında. Uzmanlar, özellikle risk grubundaki bireylerin yılda bir kez göz muayenesi yaptırmalarını önemle vurguluyor.

Erken Tanı ve Çeşitli Tedavi Seçenekleri

Glokom erken teşhis edildiğinde görme kaybının önlenebileceği belirtiliyor. Tanı için göz içi basıncı ölçümü, görme alanı testi ve optik sinir analizleri yapılıyor. Tedavide ise damla kullanımı, lazer tedavileri ve cerrahi yöntemler uygulanabiliyor. Son dönemlerde GATT ameliyatları da hastalara başarılı bir şekilde uygulanabiliyor. Ancak tedavinin etkili olabilmesi için hastanın takip ve ilaç kullanımına özen göstermesi gerekiyor.

Göz Kontrolleri Genel Sağlık İçin Önemli

Uzmanlar, glokomun önlenebilir körlük nedenleri arasında önemli bir yer tuttuğunu belirtiyor. Düzenli göz kontrollerinin sadece göz sağlığı için değil, genel yaşam kalitesinin korunması açısından da büyük önem taşıdığını vurguluyor.

Related Posts

Yaz aylarında hayvanlar için ‘kene’ tehlikesi

Antalya Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Murat Karabayoğlu, yaz aylarında artış gösteren kene vakalarına karşı hayvan sahiplerini uyardı.

Hızla kilo vermek için aç kalmayın! 12 basit kuralla metabolizmanızı harekete geçirin

Tüm yıl özlemle beklediğimiz yaz mevsimi kapımızı çalarken, hemen hepimizi zayıflama telaşı sardı. Beslenme ve Diyet Uzmanı Pınar Koç, metabolizmanızı hızlandırmanın 12 kuralını anlattı.

Baş dönmesi artık kâbusunuz olmasın: İşte uzmanların önerdiği teknik

Odyoloji Uzmanı Dr. Nedim Uğur Kaya, Benign Paroksismal Pozisyonel Vertigo (BPPV) tedavisinde egzersiz temelli manevraların çoğu zaman cerrahiye gerek kalmadan etkili sonuçlar sağladığını belirtti. Vertigo belirtileri yaşıyorsanız erken tanı ile yaşam kalitenizi koruyabilirsiniz.

Kurban Bayramı’nda nasıl beslenmeli? Uzmanlardan kritik uyarılar

Atatürk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Esen Taşğın, Kurban Bayramı’nda etin ve tatlının kontrollü tüketilmesi tavsiyesinde bulundu.

Bu belirtilere dikkat: Mevsim geçişi migreni tetikliyor!

Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Ayhan Öztürk, ’’Hava basıncındaki değişimin de (barometrik) bazı kişilerde migren ataklarını başlatmaya neden olabilir. Özellikle ilkbahar, sonbahar gibi mevsim geçişlerindeki sıcaklık değişimlerine bağlı olarak yaşanan basınç farklılıkları migreni tetikleyebilir’’ dedi.

Yumurtalık Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Yumurtalık kanseri nedir, yumurtalık kanseri belirtileri nelerdir? Prof.Dr. Mete Güngör, yaş ilerledikçe yumurtalık kanseri görülme riskinin arttığını söyledi.