Apple, ABD vergilerinden kaçmak için Hindistan’dan 1,5 milyon iPhone getirdi

Apple, Hindistan Üretimini Artırarak ABD Vergilerinden Kaçıyor

ABD merkezli teknoloji devi Apple, ABD Başkanı Donald Trump’ın uygulamaya koyduğu yeni vergilerden etkilenmemek için üretimini Hindistan’da artırdı. Şirket, Hindistan’ın Tamil Nadu eyaletindeki Chennai Havalimanı’ndan ABD’ye 1 milyondan fazla iPhone gönderdi. Apple, bu sevkiyatla ABD pazarında stok oluşturmayı hedefliyor.

Geçtiğimiz ay, Chennai’de yerel yetkililerle görüşerek gümrük işlemlerini 30 saatten 6 saate indiren Apple, 100 ton kapasiteli 6 kargo uçağıyla iPhone sevk etti. Apple’ın iPhone ve şarj kablolarının toplam ağırlığının 350 gram olduğunu ve sevk edilen 600 tonluk yükle yaklaşık 1,5 milyon iPhone’un ABD’ye gönderildiği tahmin ediliyor.

Apple, üretiminin büyük bir kısmını Çin’de yapıyor, ancak yeni vergiler nedeniyle iPhone fiyatlarında ciddi artışlar olabileceği uyarısında bulunmuştu. Şirket, üretimi Çin dışına kaydırma amacıyla Hindistan’da Foxconn ve Tata ile anlaşarak üç fabrikada üretime başlamıştı. Foxconn’un Chennai fabrikası, geçtiğimiz yıl 20 milyon iPhone üretmişti. Dünya çapında yılda 220 milyondan fazla iPhone satan Apple’ın ABD’ye yaptığı iPhone ithalatının yüzde 20’si Hindistan’dan geliyor.

Trump’ın Çin’den ithalata uyguladığı vergi oranını yüzde 54’ten yüzde 125’e çıkarmasıyla, ABD’de 1.599 dolara satılan iPhone 16 Pro Max modelinin fiyatının 2.300 dolara kadar çıkması bekleniyor.

Başkan Trump, 2 Nisan’da tüm ülkelere yönelik yüzde 10’luk temel gümrük vergisi uygulamaya başlamış, bazı ülkelere özel vergi oranları getirmişti. Dün, Çin’e yönelik vergi oranını artıran Trump, 75’ten fazla ülkenin ticaret sorunlarını çözmek için ABD ile görüşmelere başladığını belirtmiş ve gümrük vergilerini 90 gün süreyle askıya aldığını açıklamıştı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı (İHA)

Related Posts

Eski Mısır’da tarihi keşif: 4500 yıllık DNA tamamen çözüldü

Bilim insanları, Eski Mısır’da yaşamış bir bireyin ilk kez tam genom dizilimini gerçekleştirdi. Yaklaşık 40 yıl önce, 1985 yılında kısmi DNA çıkarımından sonra bu, genetik araştırmalarda devrim niteliğinde bir gelişme olarak kabul ediliyor. Araştırmanın ayrıntıları, 2 Temmuz’da prestijli bilim dergisi Nature’da yayımlandı.

Ünlü markaların kulaklıklarında güvenlik açığı tespit edildi: Milyonlarca kullanıcı risk altında!

Bluetooth bağlantılı kulaklıkların bazı modellerinde ciddi güvenlik açıkları tespit edildi. Uzmanlar, kullanıcıların yazılım güncellemelerini takip etmeleri ve dikkatli olmaları konusunda uyarıyor.

Teknoloji doğayı kurtarabilir mi? Robot arılar sahnede

Dünya genelinde arı popülasyonlarının dramatik şekilde azalması, tarımsal üretimi tehdit ederken, bilim dünyası bu krize yenilikçi bir çözümle yanıt veriyor: Robot arılar. Polenleme süreçlerini taklit edebilen bu minyatür teknolojik harikalar …

Mobil uygulamayla kıyafetleri sanal olarak üzerinizde deneyin

Teknoloji devi Google, yapay zekâ destekli yeni bir mobil uygulama geliştirdi: Doppl. Şimdilik yalnızca ABD’de ve iOS ile Android cihazlarda kullanılabilen bu deneysel uygulama, kullanıcıların farklı kıyafetleri sanal olarak kendi görselleri üzerinde denemelerini sağlıyor.

Microsoft, Xbox tarafında toplu işten çıkarmalara hazırlanıyor

Microsoft’un yeniden yapılanma süreci, özellikle Xbox ekibini sert bir şekilde vuracak gibi görünüyor. İşten çıkarmaların çoğunun Avrupa bölgesinde olacağı tahmin ediliyor.

Giysiler teknolojiyle buluşuyor! Teknolojinin yeni kumaşı

Günlük kıyafetlerin hareket enerjisini elektrik enerjisine dönüştürerek hem çevre dostu bir çözüm sunması hem de teknolojik cihazları şarj edebilmesi, bu alanı geleceğin en umut verici inovasyonlarından biri haline getirdi. Bilimsel araştırmalar ve …