Baş dönmesi artık kâbusunuz olmasın: İşte uzmanların önerdiği teknik

Baş Dönmesi Hastalığı BPPV’nin Erken Tanı ve Doğru Tedavi Yöntemleri

Odyoloji Uzmanı Dr. Nedim Uğur Kaya, halk arasında “baş dönmesi hastalığı” olarak bilinen BPPV’nin erken tanı ve doğru tedavi yöntemleriyle kontrol altına alınabileceğini belirtti. Kaya, yaşam kalitesinin korunmasında bu süreçlerin kritik rol oynadığını aktardı.

BPPV’nin özellikle ileri yaş grubundaki bireylerde sık görüldüğünü ve ciddi yaşam kalitesi kaybına yol açabileceğini belirten Kaya, araştırmalara göre, 70 yaş üzeri bireylerde baş dönmesi vakalarının yaklaşık yüzde 25’inin BPPV kaynaklı olduğunu ve acil servislere başvuran her 10 hastadan birinde bu duruma rastlanabildiğini söyledi.

BPPV’nin temelinde, iç kulakta bulunan ve dengeyi sağlamaya yardımcı olan otokonyaların (denge kristalleri) yerinden koparak yarım daire kanallarına girmesinin yer aldığını vurgulayan Kaya, bu durumun özellikle başın pozisyonunun değiştiği hareketlerle birlikte ani baş dönmesi, mide bulantısı ve dengesizlik gibi şikayetlere yol açabileceğini söyledi. Yatakta dönmek, başı yukarı kaldırmak ya da eğilmek gibi basit hareketler bile BPPV ataklarını tetikleyebileceğini belirtti.

BPPV’nin tekrarlama riskiyle ilgili de bilgi veren Kaya, Kore’de 332 hasta üzerinde yapılan bir çalışmada, düşük D vitamini seviyesine sahip bireylerde hastalığın tekrarlama oranının anlamlı şekilde daha yüksek olduğunun belirlendiğini aktararak, düzenli D vitamini takibinin önemine dikkati çekti.

Kaya, BPPV tedavisinde genellikle baş hareketlerine dayalı manevraların kullanıldığını belirterek, bu yöntemlerin çoğu vakada cerrahiye gerek kalmadan etkili sonuçlar verdiğini ve ev ortamında uygulanabilen özel egzersiz programlarının da semptomların kontrol altına alınmasında yardımcı olabileceğini ifade etti.

Baş dönmesi şikayetinin ciddiye alınması gerektiğini hatırlatan Kaya, “Baş dönmesi özellikle hareketle tetikleniyorsa mutlaka bir odyolog veya kulak burun boğaz uzmanına başvurulmalıdır. Erken tanı ile hastalık etkili şekilde yönetilebilir, yaşam kalitesi korunabilir” bilgisini paylaştı.

Related Posts

Güneşten faydalanmanın altın kuralları

Kontrollü ve bilinçli şekilde güneşten faydalanmanın cilt sağlığını korumada etkili olduğunu belirten Deri ve Zührevi Hastalıkları (Dermatoloji) Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Nazmi Geyik, “Doğru zamanlama, kısa süreli maruziyet ve cilt tipine uygun yaklaşım ile güneşten fayda sağlamak mümkündür” dedi.

Diyabet alarmı: Çocuklarda vaka sayısı artışta

Ülkemizde 0-18 yaş grubundaki her 100 bin çocuktan yaklaşık 10-20’sinde Tip 1 diyabet görülüyor. Hastalığın görülme yaşı giderek düştüğünü, okul öncesi dönemde, hatta 1 yaşından küçük bebeklerde bile tanı konulabildiğini belirten Uzm. Dr. Jalilova, “Bu durum, ebeveynlerin ve sağlık çalışanlarının çocuklarda diyabet belirtilerini erken fark etmesinin önemini artırmaktadır” dedi.

Göz tansiyonu sinsi tehlike: Erken teşhis hayati önemde

Halk arasında göz tansiyonu olarak bilinen glokom, genellikle hiçbir belirti vermeden ilerleyen ve erken teşhis edilmediğinde kalıcı görme kaybına yol açabilen sinsi bir hastalık olarak biliniyor. Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Mehmet Sait Günerigök, “Glokom genellikle yavaş ve sinsi seyreder. Bu nedenle yılda bir kez göz muayenesi yaptırmak, özellikle risk grubundaki bireyler için hayati önem taşır” dedi.

Yaz aylarında hayvanlar için ‘kene’ tehlikesi

Antalya Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Murat Karabayoğlu, yaz aylarında artış gösteren kene vakalarına karşı hayvan sahiplerini uyardı.

Hızla kilo vermek için aç kalmayın! 12 basit kuralla metabolizmanızı harekete geçirin

Tüm yıl özlemle beklediğimiz yaz mevsimi kapımızı çalarken, hemen hepimizi zayıflama telaşı sardı. Beslenme ve Diyet Uzmanı Pınar Koç, metabolizmanızı hızlandırmanın 12 kuralını anlattı.

Kurban Bayramı’nda nasıl beslenmeli? Uzmanlardan kritik uyarılar

Atatürk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Esen Taşğın, Kurban Bayramı’nda etin ve tatlının kontrollü tüketilmesi tavsiyesinde bulundu.