Bilim insanları gizemli cismin peşinde: Galaksinin tam ortasında: Bir adım daha yaklaşıldı

Samanyolu Galaksisi Merkezindeki Radyasyonun Kaynağı Hakkında Yeni Araştırma

Independent Türkçe’de yer alan habere göre, bilim insanları galaksimizin merkezinde diğer birçok galakside olduğu gibi devasa bir kara delik olduğunu düşünüyor. Ancak tam oradaki bir cisim radyasyon formunda yüksek oranda enerji yayıyor. Bu radyasyonun kaynağı henüz bilinmiyor ancak kısa süre önce yapılan yeni bir araştırma bazı olasılıkların elenmesine yardımcı oldu.

Kaliforniya Üniversitesi’nden bir araştırma ekibinin hakemli bilimsel dergi Physical Review D.’de yayımlanan çalışması, bu enerji kaynağı hakkındaki popüler teorilerden birini çürütmüş gözüküyor.

Araştırmacılara göre bu radyasyonun galaksi merkezi yakınlarındaki karanlık maddenin parçalanmasından kaynaklanması mümkün değil.

Toplanan geniş ölçekli verileri inceleyen araştırmacılar yapılan matematiksel hesaplamaların, galaksi merkezinden gelen gama ışını patlamalarının karanlık maddeyi oluşturduğu düşünülen “zayıf şekilde etkileşime giren çok büyük parçacıklarca” oluşma olasılığını elediğini açıkladı.

Çalışmanın yazarlarından Manoj Kaplinghat, “Birçok modelde bu parçacık bir protonun 10 ile bin katı arası kütleye sahip. Çok büyük parçacıkların az çekim gücüne sahip olması teorik olarak karanlık madde parçacığıdır. Bu çalışmada biz karanlık madde adaylarını eliyoruz” dedi.

Bilim insanlarının karanlık madde hakkındaki bilgisi hala yeterli değil. Bilim insanları karanlık maddenin evren, evrenin genişlemesi ve derin uzaydaki yer çekimsel güçler hakkındaki en kabul gören hesaplamalardaki “kayıp parça” olabileceği için bunun varlığına inanıyor.

Kısacası henüz Samanyolu Galaksi’si merkezi yakınındaki radyasyona neyin sebep olduğu belli değil ancak en azından bilim insanlarının dikkate alması gereken bir ihtimal daha elenmiş durumda.

Related Posts

Volvo karar verdi… Bazı modellerin satışı durdu

Volvo Cars, tarifeler karlılığını etkilediği için ABD’de bazı modellerinin satışlarını durdurdu.

40 bin yıllık insan DNA’sı farelere enjekte edildi: Sonuç ağızları açık bıraktı

Japonya’nın Kyoto Eyalet Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde görevli Dr. Ako Agata ve Dr. Tadashi Nomura’nın liderliğindeki ekip, insanlık tarihine ışık tutabilecek bir deney gerçekleştirdi. Araştırmacılar, Neandertallere özgü GLI3 adlı geni laboratuvar …

YouTube’da video izlerken virüs tuzağına düştüler: Yeni tehlikeye sakın tıklamayın

Yıllardır kullanıcıları kandırmaya çalışan sahte virüs reklamları, şimdi Google’ın dev video platformuna taşındı. iOS arayüzünü taklit eden bu sahte uyarılar, panik yaratıp zararlı yazılımlar yükletmeyi amaçlıyor. Üstelik arkasındaki uygulama, App Store’da üst sıralarda yer alıyor ve hedefte özellikle ileri yaştaki kullanıcılar var.

Çılgın Türk’ten tarihi rekor: Tek şarjla 1.205 km gitti

Elektrikli otomobil dünyasında tarihi bir başarıya imza atıldı. Hem de bir Türk’ün imzasıyla… Türk sürücü Ümit Sabancı, elektrikli araç üreticisi Lucid’in Air Grand Touring modeliyle tek şarjda dünyanın en uzun mesafesini kat ederek Guinness Rekorlar Kitabı’na adını yazdırdı.

Eski Mısır’da tarihi keşif: 4500 yıllık DNA tamamen çözüldü

Bilim insanları, Eski Mısır’da yaşamış bir bireyin ilk kez tam genom dizilimini gerçekleştirdi. Yaklaşık 40 yıl önce, 1985 yılında kısmi DNA çıkarımından sonra bu, genetik araştırmalarda devrim niteliğinde bir gelişme olarak kabul ediliyor. Araştırmanın ayrıntıları, 2 Temmuz’da prestijli bilim dergisi Nature’da yayımlandı.

Ünlü markaların kulaklıklarında güvenlik açığı tespit edildi: Milyonlarca kullanıcı risk altında!

Bluetooth bağlantılı kulaklıkların bazı modellerinde ciddi güvenlik açıkları tespit edildi. Uzmanlar, kullanıcıların yazılım güncellemelerini takip etmeleri ve dikkatli olmaları konusunda uyarıyor.