T24 Çevre
Bilim insanları, ‘Bombus impatiens’ türündeki arıları inceledi. Çalışma kapsamında kraliçe arılar açık alanda serbest bırakıldı ve çiftleştikten sonra kış uykusuna yatacakları yeri seçmeleri sağlandı. Arılara farklı oranlarda beş farklı böcek ve mantar ilacı (fungisit) içeren ve hiç kimyasal içermeyen topraklar sunuldu. Arıların büyük kısmı kirlenmiş toprakları tercih etti.
TRT haberin aktardığı habere göre, Kanada’daki Ottowa Üniversitesi’nden Dr. Sabrina Rondeau, araştırma bulgularının oldukça şaşırtıcı olduğunu belirterek, “Bu sonucu beklemiyorduk” dedi. Dr. Rondeau, kraliçelerin kirlenmiş toprakları tercih etmesinin nedeni konusunda henüz net bir bilgiye sahip olmadıklarını, ancak bunun olası bir tercih olduğunu vurguladı.
Fungisitlerin topraktaki mantarları öldürdüğü bu nedenle toprağın arılar için daha cazip hale geldiği düşünülüyor. Ayrıca kraliçe arıların daha önce maruz kaldıkları kimyasallara alışmış olabilecekleri de ileri sürüldü. Ancak bu kimyasalların arılar üzerindeki etkisi henüz bilinmiyor.
“Çalışma bulguları korkutucu”
Kaliforniya Üniversitesi’nde arılar üzerine çalışan biyolog S. Hollis Woodard ise bu çalışmanın bulgularının korkutucu olduğunu söyledi. Arıların ciddi risklerle karşı karşıya olabileceğini belirten Woodard, böcek ilacı kullanımında araştırma bulgularının dikkate alınması gerektiğini belirtti.
Dr. Rondeau da pestisit birikiminin kraliçe arıların kış uykusuna yatma olasılığı yüksek olan toprakları nasıl etkilediğinin araştırılması gerektiğini söyledi.
Ahmet Ümit: Artık ciğerim yanıyor, ‘Yırtıcı Kuşlar Zamanı’nı yazmak zorundaydım!
|