Dünya ekonomisinin direksiyonunda kadınlar var!

Kadın Liderler Ekonomiye Yön Veriyor

Kadınların ekonomik olarak güçlendirilmesi, uluslararası arenada liderlik koltuklarında kendine yer bulmasını sağlıyor. Uluslararası Para Fonu (IMF), Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Dünya Ticaret Örgütü’nün (DTÖ) üst düzey pozisyonlarında kadın liderlerin bulunması, ekonomiye yön veren kuruluşlarda kadın etkisinin güçlendiğini gösteriyor.

Dünya Bankası’nın yaptığı Kadınlar, İş Dünyası ve Hukuk Raporu’na göre, ekonomik büyümenin önündeki engellerden biri, kadınları siyasi arenada, liderlik pozisyonlarında ve iş dünyasında kilit rollerde görmemekten kaynaklanıyor.

Kovid-19 salgını ve ardından gelen ekonomik krizler, toplumsal cinsiyet uçurumunu derinleştirirken, Dünya Bankası’na göre, kadınların iş gücüne erkeklerle aynı düzeyde katılması durumunda küresel ekonomide 20 trilyon dolarlık bir artış sağlanabileceği hesaplanıyor.

Kadınların ekonomiye katılımını artırmak adına çocuk bakım yasaları, aile içi şiddete karşı koruma önlemleri, finansal kaynaklara erişim imkanları ve gelecek nesil çalışanlarını yetiştirmeye yönelik eğitim reformları gibi yasal düzenlemelerin önemli bir rol oynayabileceği belirtiliyor.

IMF’nin araştırmasına göre, üst düzey pozisyonlarda cinsiyet dengesinin sağlanması, ekonomik ve finansal istikrarı artırarak düşünce çeşitliliğini teşvik edebilir.

Kamuda, teknoloji sektöründe ve finans alanında kadın liderlerin artmasıyla uluslararası ekonomi güçlenirken, 16 ülkede maliye bakanlıklarının ve merkez bankalarının çoğunun kadınlar tarafından yönetilmesi dikkat çekiyor.

ECB Başkanı Christine Lagarde ve Para Politikası

Avrupa Merkez Bankası’nın ilk kadın Başkanı Christine Lagarde, Euro Bölgesi’nde para politikasının şekillenmesinde önemli bir rol oynuyor. Lagarde’ın IMF Başkanlığı görevi de bulunan Lagarde, Kovid-19 salgını nedeniyle başlayan ekonomik krize karşı politika değişikliklerini yönlendirmekle meşgul oldu.

Lagarde liderliğinde ECB, pandemi döneminde faizleri düşük seviyelerde tutarken, 1 trilyon 850 milyar Euro’luk Pandemi Acil Varlık Alım Programı’nı uygulamaya koydu.

Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı savaş ve yüksek enflasyonla mücadele eden Avrupa’da, Lagarde’ın politikalarıyla enflasyonla mücadele çabaları arttı.

IMF Başkanı Kristalina Georgieva ile Uluslararası Para Sistemi

IMF Başkanı Kristalina Georgieva, IMF’nin liderlik koltuğunda ikinci kadın başkan olarak görev yapıyor. Kovid-19 krizi sırasında aktif rol alan Georgieva, küresel ekonomik istikrar için politika oluşturmaya odaklanıyor.

Gelişmekte olan bir ülkeden IMF Başkanı olan Georgieva, uluslararası para sisteminin istikrarını sağlamak adına çalışmalarını sürdürüyor.

IMF’de başekonomistlik yapan Gita Gopinath ise IMF’nin başkan yardımcılığı pozisyonunda bulunuyor.

DTÖ ve Ngozi Okonjo Iweala’nın Liderliği

Küresel ticaretin düzenleyicisi konumundaki DTÖ’nün genel direktörlüğünü yürüten Nijeryalı Ngozi Okonjo Iweala, DTÖ’nün ilk Afrikalı genel direktörü olarak görev yapıyor.

DTÖ’nün önündeki sorunlarla başa çıkma çabalarıyla adından söz ettiren Iweala, küresel ticaretteki sorunların çözümüne odaklanıyor.

Kadın Yöneticiler ve Fortune 500 Listesi

Fortune dergisinin yayınladığı ABD’nin en büyük 500 şirketinin listesinde, kadınların yönettiği şirket sayısının artması dikkat çekiyor. Kadın CEO’ların oranı ilk kez yüzde 11’in üzerine çıkarak yüzde 11,6’ya ulaştı.

Related Posts

Trump kesintileri içeren tasarıyı imzaladı

Beyaz Saray’da gerçekleşen 4 Temmuz Bağımsızlık Günü kutlamalarında konuşan Trump, Kongre’den geçen düzenlemeye ilişkin, “Bu tasarı, ülke tarihindeki en büyük yasal düzenlemelerden biri. İmzayla birlikte şimdiye kadarki en büyük zaferimizi …

Altında dengeler değişiyor: İşte piyasanın beklediği yıl sonu hedefi!

Altın fiyatlarında sert hareketler yatırımcıların dikkatini çekmeye devam ediyor. Geçtiğimiz haftalarda 4 bin 200 TL seviyesine gerileyen gram altın fiyatı yeniden yönünü yukarı çevirdi. Öte yandan temmuz ayında ABD Merkez Bankası ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın kritik faiz kararları olacak. Peki faiz kararları sonrası altında sert yükseliş olur mu? Ekonomist Belgin Maviş, gram altın için yıl sonu hedefini milliyet.com.tr’ye açıkladı. İşte detaylar…

Sigaraya 5 TL zam geldi: En düşük ve en pahalı sigara ne kadar?

Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Erol Dündar, sosyal medya hesabından sigaraya 5 TL zam yapıldığını açıkladı. Dündar, paylaşımında JTI sigara grubuna ilk zammın yapıldığını duyurdu.

Son dakika: Memur ve emekliler merakla bekliyordu: Enflasyon rakamları açıklandı

TÜİK Haziran ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Buna göre aylık enflasyon yüzde 1.37 olarak açıklanırken yıllık enflasyon yüzde 35.05 oldu.

Veriler yayımlandı: Kira artış oranı belli oldu!

Enflasyon verilerinin açıklanmasıyla kira artış oranı belli oldu, konut piyasasında hareketlilik başladı. Yaz sezonuyla birlikte kiralık konut talebi yükselirken, fiyatlarda dalgalanma bekleniyor. Uzmanlar gelişmeleri yakından izliyor.

Gram altın ne kadar oldu?

İran-İsrail gerilimi ile sıçrayarak yeni zirveyi zorlayan altın fiyatlarında, geçtiğimiz hafta dalgalı bir seyir hakimdi. Ara ara düşen fiyatlar zirveyi zorlamasa da yükselişe geçti. Altın geçen haftayı düşüşle kapattı. Alım-satım yapacaklar altın …