İstanbul Havalimanı’nda 3’üncü Pist Açıldı

İstanbul Havalimanı’nda Tarihi Adım: 3. Pist Hizmete Alındı

İstanbul Havalimanı’nda 3. pist açıldı ve bu önemli adımla birlikte artık 3 uçak aynı anda iniş-kalkış yapabilecek. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu’nun da katıldığı törende, Türkiye’nin ve Avrupa’nın havacılık tarihinde bir ilk olan bu adımın gururu yaşandı.

Avrupa’da ilk defa uygulanan “Üçlü Bağımsız Pist Operasyonu” ile Türk Hava Yolları’na ait üç yolcu uçağı, saat 10.00’da eş zamanlı kalkış yaptı ve başarılı bir operasyon gerçekleştirdi.

Amerika Birleşik Devletleri’nde kullanılan sistem, Avrupa’ya taşındı ve İstanbul Havalimanı’nda uygulanarak uçuş kapasitesini önemli ölçüde artıracak. Bu büyük adımı hayata geçiren kurumlar arasında DHMİ, SHGM, EUROCONTROL, İGA ve THY yer alıyor.

Hava trafik kontrolörleri, TÜBİTAK ve DHMİ tarafından geliştirilen yerli ve milli simülatörle eğitildi. Son teknoloji simülatör sayesinde kontrolörler, üçlü kalkış ve inişlere hazır hale getirildi.

Yeni operasyon sistemiyle İstanbul Havalimanı, Avrupa’nın en gelişmiş hava trafik yönetim sistemlerinden birine sahip oldu ve Atatürk ve Sabiha Gökçen Havalimanları’nın uçuş trafiğini etkilemeyecek.

3. pist açılış törenine Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu, THY Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Bolat, İGA İstanbul Havalimanı Yönetim Kurulu üyesi Mehmet Kalyoncu, DHMİ Genel Müdürü Enes Çakmak ve davetliler katıldı.

Uraloğlu, “İstanbul Havalimanı artık küresel havacılığın en üst ligine yükseldi. Bu sistemle hava trafik akışı hızlanacak, havalimanımızın dinamik kapasitesi önemli ölçüde artacak ve yolcularımıza daha hızlı, daha güvenli bir hizmet sunulacak” dedi.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: İhlas Haber Ajansı / TUNCER CENGİZ – Yerel

Related Posts

Eski Mısır’da tarihi keşif: 4500 yıllık DNA tamamen çözüldü

Bilim insanları, Eski Mısır’da yaşamış bir bireyin ilk kez tam genom dizilimini gerçekleştirdi. Yaklaşık 40 yıl önce, 1985 yılında kısmi DNA çıkarımından sonra bu, genetik araştırmalarda devrim niteliğinde bir gelişme olarak kabul ediliyor. Araştırmanın ayrıntıları, 2 Temmuz’da prestijli bilim dergisi Nature’da yayımlandı.

Ünlü markaların kulaklıklarında güvenlik açığı tespit edildi: Milyonlarca kullanıcı risk altında!

Bluetooth bağlantılı kulaklıkların bazı modellerinde ciddi güvenlik açıkları tespit edildi. Uzmanlar, kullanıcıların yazılım güncellemelerini takip etmeleri ve dikkatli olmaları konusunda uyarıyor.

Teknoloji doğayı kurtarabilir mi? Robot arılar sahnede

Dünya genelinde arı popülasyonlarının dramatik şekilde azalması, tarımsal üretimi tehdit ederken, bilim dünyası bu krize yenilikçi bir çözümle yanıt veriyor: Robot arılar. Polenleme süreçlerini taklit edebilen bu minyatür teknolojik harikalar …

Mobil uygulamayla kıyafetleri sanal olarak üzerinizde deneyin

Teknoloji devi Google, yapay zekâ destekli yeni bir mobil uygulama geliştirdi: Doppl. Şimdilik yalnızca ABD’de ve iOS ile Android cihazlarda kullanılabilen bu deneysel uygulama, kullanıcıların farklı kıyafetleri sanal olarak kendi görselleri üzerinde denemelerini sağlıyor.

Microsoft, Xbox tarafında toplu işten çıkarmalara hazırlanıyor

Microsoft’un yeniden yapılanma süreci, özellikle Xbox ekibini sert bir şekilde vuracak gibi görünüyor. İşten çıkarmaların çoğunun Avrupa bölgesinde olacağı tahmin ediliyor.

Giysiler teknolojiyle buluşuyor! Teknolojinin yeni kumaşı

Günlük kıyafetlerin hareket enerjisini elektrik enerjisine dönüştürerek hem çevre dostu bir çözüm sunması hem de teknolojik cihazları şarj edebilmesi, bu alanı geleceğin en umut verici inovasyonlarından biri haline getirdi. Bilimsel araştırmalar ve …