İstanbul’da Gıda Denetimleri Arttı

İstanbul’da Ramazan Bayramı Öncesi Gıda Denetimleri Artırıldı

İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü gıda kontrol ekipleri, Ramazan Bayramı öncesinde tatlı, şekerleme, pastacılık ve unlu mamul gibi ürünlere yönelik denetimlerini artırdı. İstanbul’da iki ayrı çikolata fabrikası denetlenirken, İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar, “Uygunsuzluk tespit ettiğimiz bin 200 işletmemize 70 milyon TL’yi aşkın idari para cezası da uygulamış bulunuyoruz” dedi.

İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Ramazan Bayramı’nda tüketimi artması muhtemel un ve unlu mamuller, et ve et mamulleri, süt ve süt ürünleri ile şekerli mamuller üreten işletmelerde denetim gerçekleştirdi. Esenyurt ve Eyüpsultan’da bulunan iki ayrı çikolata fabrikasında yapılan denetime İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar, Tarım ve Orman Bakanlığı Risk Değerlendirme Daire Başkanı Mehmet Ali Ünverdi ve Gıda Kontrol ve Laboratuvarlar Daire Başkanı Mehmet Menderis de katıldı. Kontrollerde üretimde kullanılan ham maddelerden başlanarak, üretimin tüm aşamaları denetlendi. Gıda işletmelerinin kayıt işlemleri ile resmi kontrolleri, 39 ilçe müdürlüğünde görevli 822 resmi kontrol görevlisi tarafından yürütüldü.

İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar, vatandaşların da gıda denetçisi olmasının önemine vurgu yaparak, uygunsuzlukların “Alo 174” ihbar hattına bildirilmesi gerektiğini belirtti. Parıldar, “Ürünlerin hazırlandığı üretim tesislerinin de denetimlerini yaptık. İşletmemizin ham maddelerin girişinden nihai ürüne kadar süreç içerisinde kalite kontrol sistemleri, izleme sistemleri ve hijyen yönünden denetimlerini gerçekleştirdik. Bu işletmemizde bugün itibarıyla herhangi bir usulsüzlük bulunmuyor. İstanbul’da 133 bin 500’den fazla gıda işletmesi bulunmaktadır. 2024 yılında 230 binin üzerinde denetim yapıldı. 2025 yılı içerisinde 53 bin denetim yapıldı ve işletmelerden alınan bin 253 numune ile işletmelerin kontrolü sağlanmaktadır. Herhangi bir olumsuzluk durumunda, idari, savcılık boyutunu ve insan sağlığını olumsuz etkileyen durumlarda Kamuoyu Bilgilendirme Platformu aktif olarak kullanılmaktadır” dedi.

Vatandaşın gıda denetçisi olmasını arzulayan Parıldar, “İstanbul’da uygunsuzluk tespit ettiğimiz bin 200 işletmeye 70 milyon TL’yi aşan idari para cezası uygulanmıştır. 822 gıda denetçisi ile 39 ilçede hizmet vermeye çalışıyoruz. Ancak asıl olan tüketicinin her birinin bir gıda denetçisi olmasıdır. Tüketicilerimizden herhangi bir uygunsuzluk gözlemlediklerinde ‘Alo 174 Gıda İhbar Hattı’ ile bizlere ulaşmalarını rica ediyoruz. Biz de derhal müdahale ederiz” şeklinde konuştu.

İstanbul’da yılbaşından bu yana 53 bin gıda işletmesi denetlendi. İstanbul’da 2025 yılı itibarıyla faaliyet gösteren 133 bin 513 gıda işletmesi olduğu belirtilirken, il ve ilçe müdürlüklerinin gıda kontrol ekiplerinin 53 bin işletmeyi denetlediği açıklandı. 2025 yılında uygunsuzluk tespit edilen yaklaşık bin 200 işletmeye 70 milyon TL’nin üzerinde idari para cezası uygulanırken, 11 işletme hakkında Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulduğu ifade edildi. – İSTANBUL

Related Posts

Şimşek ABD temaslarını değerlendirdi

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Uluslararası Para Fonu (IMF)-Dünya Bankası Bahar Toplantıları için gittiği ABD’de bir haftada 60’tan fazla toplantı yaptığını bildirdi.

Sağlık turizmine yeni ayar

Gelişmiş sağlık altyapısı, uzman kadroları ve fiyat avantajıyla sağlık turizminde küresel anlamda adından söz ettiren Türkiye, bu alanda yeni bir düzenlemeyi devreye aldı.

Yapay zekâya destek sözü

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, ülkesinin yapay zekâ alanında çekirdek teknolojiler, özellikle de yüksek kaliteli çipler geliştirme konusunda karşılaştığı zorlukların “üstesinden gelmesi” gerektiğini söyledi.

New York borsası yükselişle kapandı

ABD’nin tarifeler konusunda partnerleriyle yürüttüğü müzakerelerde beklenen olumlu gelişmeler borsalara yansıdı. New York borsası yükselişle kapandı.

Ahmet Bolat’tan Yeni Zelanda’ya uçuş müjdesi

Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bolat, Yeni Zelanda Başbakanı Christopher Luxon ile bir görüşme gerçekleştirdiklerini ve ülkeye THY uçuşlarının başlaması için gerekli çalışmaları yaptıklarını açıkladı.

ASO Başkanı Seyit Ardıç: Ekonomide güven algısına zarar verecek gelişmelerin uzağında kalmalıyız

Ankara Sanayi Odası Başkanı Seyit Ardıç, dünya ekonomisinin yeniden şekillendiği bir dönemde Türkiye’nin daha fazla pay alabilmesi için güven ortamının güçlendirilmesi ve yatırımcılar için uygun iklimin sağlanması gerektiğini söyledi. Ardıç, enflasyonla mücadelede kontrolün kaybedilmemesi, gıda arzının güvence altına alınması ve sanayide dijital dönüşümün hızlandırılması çağrısında bulundu.