Kurban Bayramı’nda nasıl beslenmeli? Uzmanlardan kritik uyarılar

Prof. Dr. Taşğın: “Kurban Bayramı’nda Beslenmeye Dikkat!”

Prof. Dr. Taşğın, Kurban Bayramı süresince et tüketiminin arttığını ve beslenme düzeninin ani şekilde değiştiğini belirtiyor. Bu dönemde aşırı et tüketiminin mide sıkıntılarına, hazımsızlık ve kilo artışına neden olabileceğini vurgulayan Taşğın, özellikle kronik hastalığı olan bireylerde sağlık sorunlarına yol açabileceğini ifade ediyor. “Doğru porsiyon kontrolüyle bu süreci atlatmak mümkün. Etler en az 12 saat dinlendirilmeli” diyen Taşğın, sağlıklı ve lezzetli beslenme için önerilerde bulunuyor.

Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Önerileri

  • Et tüketimini kontrollü yapmak
  • Sebze, meyve, posalı ve zeytinyağlı besinlere yönelmek
  • Su tüketimini ihmal etmemek
  • Tatlı tüketimini azaltmak
  • Mangalda pişirme yerine ızgara, haşlama veya fırın tercih etmek

Özellikle hipertansiyon ve kolesterol gibi rahatsızlıkları olanların et tüketimini sınırlaması gerektiğini belirten Taşğın, günlük tüketimi 100 gramı aşmamaları gerektiğine dikkat çekiyor. Sağlıklı ve dengeli beslenme alışkanlıklarını koruyarak et tüketimini küçük porsiyonlarla sürdürmenin önemini vurguluyor.

“Bayramda Beslenmeye Dikkat” Uyarısı

Acil Tıp Uzmanları Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Zeynep Gökcan Çakır da Kurban Bayramı’nda sağlıklı beslenme önerileri veriyor. Et ve şekerli ürünlerin aşırı tüketilmesinin sağlık sorunlarına yol açabileceğine dikkat çeken Çakır, kronik rahatsızlığı olan bireylerin özellikle dikkatli olmaları gerektiğini belirtiyor. Beslenme alışkanlıklarına bayram sırasında da özen gösterilmesi gerektiğini vurgulayan Çakır, sağlıklı bir bayram geçirmenin yollarını açıklıyor.

Erzurum Kasaplar Odası Başkanı Kenan Ejder ise kurban etinin doğru şekilde işlenmesine dikkat çekerek, etin kesilip parçalandıktan sonra en az 24 saat dinlendirilmesi gerektiğini söylüyor.

Related Posts

Güneşten faydalanmanın altın kuralları

Kontrollü ve bilinçli şekilde güneşten faydalanmanın cilt sağlığını korumada etkili olduğunu belirten Deri ve Zührevi Hastalıkları (Dermatoloji) Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Nazmi Geyik, “Doğru zamanlama, kısa süreli maruziyet ve cilt tipine uygun yaklaşım ile güneşten fayda sağlamak mümkündür” dedi.

Diyabet alarmı: Çocuklarda vaka sayısı artışta

Ülkemizde 0-18 yaş grubundaki her 100 bin çocuktan yaklaşık 10-20’sinde Tip 1 diyabet görülüyor. Hastalığın görülme yaşı giderek düştüğünü, okul öncesi dönemde, hatta 1 yaşından küçük bebeklerde bile tanı konulabildiğini belirten Uzm. Dr. Jalilova, “Bu durum, ebeveynlerin ve sağlık çalışanlarının çocuklarda diyabet belirtilerini erken fark etmesinin önemini artırmaktadır” dedi.

Göz tansiyonu sinsi tehlike: Erken teşhis hayati önemde

Halk arasında göz tansiyonu olarak bilinen glokom, genellikle hiçbir belirti vermeden ilerleyen ve erken teşhis edilmediğinde kalıcı görme kaybına yol açabilen sinsi bir hastalık olarak biliniyor. Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Mehmet Sait Günerigök, “Glokom genellikle yavaş ve sinsi seyreder. Bu nedenle yılda bir kez göz muayenesi yaptırmak, özellikle risk grubundaki bireyler için hayati önem taşır” dedi.

Yaz aylarında hayvanlar için ‘kene’ tehlikesi

Antalya Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Murat Karabayoğlu, yaz aylarında artış gösteren kene vakalarına karşı hayvan sahiplerini uyardı.

Hızla kilo vermek için aç kalmayın! 12 basit kuralla metabolizmanızı harekete geçirin

Tüm yıl özlemle beklediğimiz yaz mevsimi kapımızı çalarken, hemen hepimizi zayıflama telaşı sardı. Beslenme ve Diyet Uzmanı Pınar Koç, metabolizmanızı hızlandırmanın 12 kuralını anlattı.

Baş dönmesi artık kâbusunuz olmasın: İşte uzmanların önerdiği teknik

Odyoloji Uzmanı Dr. Nedim Uğur Kaya, Benign Paroksismal Pozisyonel Vertigo (BPPV) tedavisinde egzersiz temelli manevraların çoğu zaman cerrahiye gerek kalmadan etkili sonuçlar sağladığını belirtti. Vertigo belirtileri yaşıyorsanız erken tanı ile yaşam kalitenizi koruyabilirsiniz.