- Neden ek bütçe hazırlanıyor: Gelir-giderde öngörülemeyen artışlar var. Yaptığımız borçlanma değil.
- Asgari fiyat artırımı: Diğer kesitleri enflasyona ezdirmediğimiz üzere taban ücretliyi de mutlaka ezdirmeyiz.
- Vergiler artacak mı: Yeni vergi katiyetle kelam konusu değil. Tam bilakis, bu yıl birtakım vergilerden vazgeçtik.
TBMM Plan ve Bütçe Kurulu Lideri ve AK Parti Bingöl Milletvekili Cevdet Yılmaz, Kanal7 Ankara Temsilcisi Mehmet Acet’in sunduğu Başşehir Kulisi’nde soruları yanıtladı. Yılmaz’ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
EK BÜTÇEYE NEDEN GEREKSİNİM DUYULDU?
90’lı yıllarda çok sayıda yapılmış ek bütçe. 18 yıldır yapmamışız sahiden. Son 18 yılda bir muhtaçlık olmamış. Son yaşadığımız süreçlerdeki gelişmelerde çok değerli değişiklikler oldu. Hasebiyle ek bütçe yapma muhtaçlığı oldu. Yeni sistemin de birinci ek bütçesi olmuş oldu. Ancak dediğim üzere bu yeni bir şey değil. Tarihimizde onlarca kez yapılmış.
(Hazine’de para bittiği için mi yapıldı?) Yok. Harcama gereksinimi yahut diğer sebeplerden ek ödeme gereksinimi olduğunda harcama karşılığında gelir göstererek yapabiliyorsunuz.
(Ekonominin negatif bir seyir içinde olduğuna işaret eden bir adım mı?) Hayır, o denli değil. İktisatta çeşitli göstergelerde birinci yapılan varsayımın ötesindeki gelişmelerde ek bütçe yapma muhtaçlığı var. Gelir ve masraflarda öngörülemeyen artışlar var. Yaptığımız bir borçlanma değil katiyen. Artan gelirlerimizi ödenekleştiriyoruz. Bu durumda olumlu durumu ağır basıyor.
Enflasyon var, tarım-sosyal dayanakları artırın diyorlar, maaşları artırın diyorlar. Bunları ek bütçeyle yapacaksınız. Ancak ek bütçeyi de borçlanarak değil sağlıklı gelirlerle yapacağız.
(Vatandaştan daha fazla mı vergi alınacak?) Öyle bir tenkit geldi. Yeni bir vergi katiyen kelam konusu değil. Tam bilakis, bu yıl birtakım vergilerden vazgeçtik. KDV’lerde önemli indirimler yaptık. Asgari fiyata kadar bütün gelirleri vergi dışı bıraktık. Besinde, güçte sübvansiyonlar yapıyoruz.
(CHP Sözcüsü Faik Öztrak’ın, “330 milyar lira vergiyi faiz lobisinin cebine koyacaklar” açıklaması.) Mutlaka kelam konusu değil. 1 trilyon 81 milyar liralık ek gelir bekliyoruz. Yılbaşında öngörülmeyen ek gelir bu. En yüksek artış kurumlar vergisinde. Vergileri yalnızca finans sisteminde artırdık. Çok yüksek karlar elde eden bankaya dönük bu vergi. 315 milyar lirası kurumlar vergisinden geliyor. KDV’de yalnızca 13 milyar liralık artış var. İthalde alınan vergilerde artış var. 284 milyar ek gelir geliyor buraya. Emtia fiyatlarıyla alakalı. Vatandaşa dönük hiçbir verginin artırılması kelam konusu değil.
EMEKLİ VE ÇALIŞANLARA TEMMUZ ZAMMI
217 milyar lirasını kamu çalışanlarımızın aylıklarında yapılacak artışa harcayacağız. Yüzde 40 civarında artış yapılacak. Şimdiden bütçemize koymuş oluyoruz. 154 milyar lirasını emekli aylıklarına yapılan artışlar. Kuruluşların elektrik ve doğalgazda vatandaşa takviyesi var, oraya 134,5 milyar lira ek takviye koyacağız. 105 milyar lirasını üretken alanlara aktaracağız. Tarım, sanayi, karayolu ve demiryolu yatırımları üzere çok çeşitli alanlara. 103 milyar lirasını mahalli yönetimlere vereceğiz.
Sosyal takviyelerimiz artıyor. 45 milyar lira ek ödeneklerimiz olacak. Ödeme gücü olmayanların sıhhat primleri için 7,7 milyar lira. 65 yaş üstü aylığı ve engelli ve engelli yakınları için 5,8 milyar lira. Türkiye Aile Dayanağı Programı için 7,5 milyar lira.
Tarıma dayanaklar yapacağız. Mevcut bütçemizde tarıma verdiğimiz direkt takviyeler var. 25,8 milyar liraydı bu. Yıl içinde 3,2 milyar daha ek edildi. Sulamaya 16,3 milyar lira ayırmıştık. Tekrar sübvansiyon ve krediler var. Ek bütçeyle 46,4 milyar lira ek ediyoruz: Takviyelere 13,4 milyar lira. Yatırımlara 8,8 milyar lira. Sübvansiyonlu takviyelere 24,2 milyar lira ek dayanak koyuyoruz. İkisini topladığınızda bu sene tarım dayanağımız toplam 104 milyar liraya ulaşıyor.
FAİZ MASRAFLARINDAKİ ARTIŞ
Faiz masraflarında 89 milyar lira artış var. Lakin bütçedeki hissesi düştü. Ölçü olarak arttı, oransal olarak düştü. Faizin bütçedeki hissesinde düşme oldu. Tıpkı halde bütçe açığında da düşme oldu.
(Kur muhafazalı mevduatın Hazine’ye olan yüküne yönelik eleştiriler) 454 milyar dolar kamu ve özel dalın toplam borcu. Bir liralık artış 454 milyar TL yük demek. Onu denetim edebiliyorsanız bu düzenekle, onun da bir bedeli var. Bunlar tercih sorunu. Birisi bir enstrümanı, diğeri oburunu tercih edebilir. Her birinin yol açtığı tesirler kelam konusu.
(Kur muhafazalı mevduat işe yaradı diyor musunuz?) Tabii ki yaradı. Gerçek olarak bakmamız lazım fakat.
BDDK’NIN ALDIĞI KARAR
(Döviz varlıklarının TL karşılığının 15 milyon TL’yi aşmayan şirketleri kredi kullanmaları halinde dövizin 15 TL’nin üzerine çıkmama kaidesi kararı) BDDK şunu diyor: Sen bankacılık şirketinden kredi alıp gayesine uygun kullanmak durumundasın. 15 milyon TL’ye kadar bakmayacağım, üstüne bakacağım diyor. İşin özü şu: Benim sana verdiğim krediyi finansal istikrarsızlığa katkıda bulunacak biçimde kullanma diyor. Benim anladığım bu. Bu da istikrara katkıda bulunan ve kredilerin maksadına uygun kullanımını gözeten bir önlem.
İSTİHDAM ARTIŞI
2020 Nisan’ından beri istihdam 3 milyonun üzerinde arttı. AK Parti geldiğinde istihdam 19 milyondu, artık 30 milyonu aştı. Oransal olarak da yükseldi.
Herhangi bir ekonomik kriz görmüyorum. Büyümemiz devam ediyor.
“ENFLASYONDA DÜŞÜŞ BEKLİYORUZ”
Aralık ayında önlemlerin ve dünyadaki dengelerin oturması nedeniyle enflasyonda düşüş bekliyoruz. Natürel eski vakitlere dönüş biraz vakit alacak.
ASGARİ FİYATTA ARTIRIM BEKLENTİSİ
Hükümetimizin her türlü alternatifi değerlendirdiğine inanıyorum. Öteki bölümleri enflasyona ezdirmediğimiz üzere minimum ücretliyi de mutlaka ezdirmeyiz. Bu yılki tartışmaları da bu çerçevede görmek gerekir.
ARTAN GÜÇ MALİYETİ
Enerji maliyetimiz çok arttı. Geçen sene 50 milyar dolarken, bu sene 100 milyar doları bulacak. İhracat ve turizmimiz bunun 30 milyar dolarını karşılıyor. Geriye 20 milyar dolar kalıyor. Onu da sermaye hareketleriyle telafi etmemiz gerekiyor. Bu da yapılamayacak bir şey değil.