Rahim ağzı kanserinin HPV aşısıyla 2050’den sonra bitebileceği öngörülüyor

HPV Aşısı ve Erken Teşhisle Rahim Ağzı Kanseri 2050’den Sonra Bitebilir

Dünyada en sık karşılaşılan jinekolojik kanser türlerinden biri olan rahim ağzı (serviks) kanserinin, HPV (İnsan-Human Papilloma Virüsü) aşısı ve erken teşhis ile 2050 yılından sonra sona erebileceği bildirildi.

Kadın Hastalıkları ve Doğum ile Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi uzmanı olan Prof. Dr. Veysel Şal, yaptığı açıklamada dünyada her yıl 500 bin yeni rahim ağzı kanseri teşhisi konulduğunu belirtti. Bu vakaların yaklaşık %50’sinin her yıl hayatını kaybettiğini söyleyen Şal, Türkiye’de ise yılda 2 bin ile 2 bin 500 arasında vaka görüldüğünü açıkladı.

Prof. Dr. Şal, rahim ağzı kanserinin erken evrede engellenebilir olduğunu vurgulayarak, bu nedenle belirli yaşlardaki kadınların mutlaka aşılanması gerektiğini ve dünya genelinde bu noktada bir global yaklaşım olduğunu ifade etti. Aşıların yapılması ve HPV DNA testlerinin düzenli olarak yapılmasıyla ileri lezyonların tedavi edilerek kanserin engellenebileceğini söyleyen Şal, rahim ağzı kanserinin önlenebilir bir tür olduğunu belirtti.

Toplam 160 ülkenin aşılamayı gerçekleştirdiğini dile getiren Şal, 50’ye yakın ülkede ise erkeklerin de aşılandığını belirtti. Ayrıca sigaranın rahim ağzı kanserine yakalanma riskinde önemli bir etken olduğunu söyleyen Şal, HPV DNA testinin ücretsiz olarak yapıldığını açıkladı.

“Rahim Ağzı Kanseri Olan Kadınlar Hamile Kalabilir”

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Taha Takmaz ise rahim ağzı kanseri hastalarının genellikle anormal kanama şikayetleriyle başvurduklarını belirtti. Bu hastaların smear testlerinde anormal sonuçlarla teşhis edildiğini söyleyen Takmaz, tedavi sürecinin böyle başladığını ifade etti.

Rahim ağzı kanserinin aniden oluşmadığını vurgulayan Doç. Dr. Takmaz, hastalığın farklı evrelerinin bulunduğunu ve bazı aşamalarda sadece rahim ağzının çıkarılarak hastanın ileride hamile kalabilmesinin sağlandığını belirtti.

Doç. Dr. Takmaz, rahim ağzı kanserinin HPV virüsü aracılığıyla oluştuğunu ve bu virüsün etkili bir şekilde taranıp koruyucu tedbirler alındığında hastalığın bertaraf edilebileceğini belirtti. HPV aşılarının bu konuda önemli olduğunu açıklayan Takmaz, 9’lu alt tipe karşı etkili bir aşının mevcut olduğunu ve 9-45 yaş arasındaki kadın ve erkeklere tavsiye edildiğini söyledi.

Gelişmelerden haberdar olmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Related Posts

Yerli KAM 2026’da ameliyatta

ASELSAN ile TÜSEB iş birliğiyle geliştirilen yerli kalp-akciğer makinesi (KAM) ilk testlerini geçti. TÜSEB Başkanı Prof. Dr. Ümit Kervan, makinenin gelecek yıldan itibaren hastanelerde kullanılacağını bildirdi. Açık kalp cerrahilerinde hayati öneme sahip bu cihaz, Türkiye’nin sağlık teknolojilerinde dışa bağımlılığını azaltma hedefinin somut bir adımı olarak öne çıkıyor.

Kadınları daha çok etkiliyor, belirtiler göz ardı edilmemeli!

300 milyondan fazla kişiyi etkileyen astım, neden kadınlarda daha sık görülüyor? Genetik yatkınlıktan alerjik bünyeye kadar birçok detayı Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Didem Özkan anlattı.

Çocuklarla cinsellik hangi yaşta, nasıl konuşulmalı?

Yaygın kanının aksine çocuklarla cinselliği konuşmak için ergenliği beklemeye gerek yok. Peki çocuklarla cinsellik hakkında nasıl konuşmak gerekiyor?

Hepsini yurttaşlara yedireceklerdi! Adana’da sağlık skandalı: 240 kilosu imha edildi!

Çukurova ilçesindeki fuar alanında gerçekleştirilen Yöresel Ürünler ve Hediyelik Eşya Fuarı’nda gıda mevzuatına uygun olmayan ve düşük fiyatlı gıda satışı yapıldığı yönünde bakanlığa gelen ihbarın Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne bildirilmesi …

D vitamini deponuz boş kalmasın

D vitamini, kas ve kemiklerin dostu olarak bilinse de kalp-damar sisteminden belleğe bağışıklık sisteminden 
kanser riskini azaltmaya kadar vücuda çok yönlü fayda sağladığını vurgulayan İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Osman “D vitamini eksikliği ülkemizde yaygın bir sorun. Dolayısıyla ciddiye alınmalıdır” uyarısında bulundu.

CHP’li Barut: Sağlık Bakanı aklımızla alay ediyor

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, “Sağlık hizmetinde dünyanın sayılı ülkelerinden biriyiz” diyen Sağlık Bakanı Memişoğlu’nu sağlıkta yaşanan sorunları tek tek sıralayarak sert sözlerle eleştirdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir