Suudi Arabistan, Katar, BAE ve Ürdün’den İsrailli Bakan Ben-Gvir’in Mescid-i Aksa’ya baskınına kınama

Suudi Arabistan, Katar, BAE ve Ürdün İsrail’in Mescid-i Aksa’ya Baskınını Kınadı

Suudi Arabistan, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Ürdün, İsrail’in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir’in işgal altındaki Kudüs’te bulunan Mescid-i Aksa’ya baskın düzenlemesini kınadı. Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı, Ben-Gvir’in Mescid-i Aksa avlusuna baskın yapması ve İsrail güçlerinin Suriye’nin güneyine saldırısı da dahil olmak üzere devam eden İsrail ihlallerinin reddedildiğini ve kınandığını açıkladı.

Katar Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Mescid-i Aksa’ya yapılan baskının en güçlü ifadelerle kınandığı belirtildi. BAE Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada da Ben-Gvir’in Mescid-i Aksa’ya baskınının kabul edilemez provokatif bir adım olduğu vurgulandı. Ürdün Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada da Ben-Gvir’in Mescid-i Aksa’ya baskınının kabul edilemez provokatif bir adım olduğu belirtildi.

İsrail’in Mescid-i Aksa’daki sistematik uygulamalarının, dünya çapındaki Müslümanların duygularının açık bir ihlali ve provokasyonu temsil ettiği kaydedilen açıklamalarda, Suriye’deki askeri operasyonların devamının Suriye’nin güvenlik ve istikrarını yeniden kazanma şansını daha da sabote etme girişimleri olarak nitelendirildi.

Mescid-i Aksa’ya İlişkin Statüko

Ürdün, 1994’te İsrail ile imzaladığı Vadi Araba Anlaşması uyarınca Kudüs’teki dini işlerden sorumlu ülke olarak kabul ediliyor. Yine 2013’te Ürdün Kralı 2. Abdullah ile Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas arasında imzalanan anlaşmaya göre, Kudüs ve oradaki kutsal mekanların savunulması ve vesayet hakkı da Ürdün’e verildi. Anlaşmaya göre Mescid-i Aksa; Ürdün Vakıflar, İslami İşler ve Mukaddesat Bakanlığına bağlı Kudüs İslami Vakıflar İdaresinin himayesinde bulunuyor.

Related Posts

Tarihin en büyük havacılık gizeminde yeni perde: 88 yıllık sır çözülüyor! O gün neler oldu?

Amerikalı havacı Amelia Earhart’ın 1937 yılında Pasifik Okyanusu’nda kaybolmasından bu yana süren gizem, 88 yıl sonra tarihin tozlu sayfalarından gün yüzüne çıkıyor. Bilim insanlarının izini sürdüğü bir cisim, bugüne dek elde edilen en güçlü kanıt olabilir.

Gazze’de her gün yeni bir dram

Soykırımcı İsrail, Deyr el-Belah’ta gıda almak için sırada bekleyen 15 kadın ve çocuğu katletti. Han Yunus’ta ise un sırasındayken evi İsrail saldırısına hedef olan engelli baba Mecdi Cadallah, döndüğünde eşinin ve çocuklarının cansız bedeniyle karşılaştı.

Eber Gölü’nün geçici ev sahipleri: Allı turnalar

Türkiye’nin en büyük göllerinden birisi olan Eber Gölü bir çok canlı türüne ev sahipliği yaptığı gibi aynı zamanda göçmen kuşların da geçici evleri oluyor. ‘Allı turna’ olarak da bilinen flamingolar her yıl olduğu gibi bu yıl da Bolvadin ilçesindeki …

Vatikan’da kritik ziyaret: Zelenski ile Papa görüştü

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa 14’üncü Leo ile bir araya geldi.

Rusya: ABD ekonomiyi siyasi silaha çevirdi

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, ABD’nin ticari ve ekonomik araçları siyasi baskı unsuru olarak kullanmaya devam ettiğini belirterek, “Bu çizgi, uluslararası ekonomik işbirliği mimarisinin bozulmasına yol açıyor.” dedi.

DEM Parti’den TBMM’de “Genel Görüşme” talebi

DEM Parti Grup Başkanvekilleri Gülistan Kılıç Koçyiğit ve Sezai Temelli, eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve Kobani Davası’nda tutuklu bulunan diğer siyasetçiler hakkında AİHM kararlarının uygulanarak siyasetçilerin ”derhal serbest bırakılmaları için Meclis’te Genel Görüşme açılmasını” talep etti.