Yaz aylarında hayvanlar için ‘kene’ tehlikesi

Antalya Veteriner Hekimleri Odası Başkanı: Yaz Aylarında Dış Parazitlere Dikkat!

Antalya Veteriner Hekimleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Murat Karabayoğlu, yaz mevsiminin gelmesiyle dış parazit vakalarında artış yaşandığını belirtti. Karabayoğlu, özellikle kenelere karşı hayvan sahiplerinin dikkatli olması gerektiğinin altını çizdi.

Kenelerin taşıdığı hastalıkların ciddi sonuçlar doğurabileceğine işaret eden Karabayoğlu, düzenli dış parazit uygulamasının önemini vurguladı. Şunları belirtti:

AYDA BİR KORUMA ŞART

Kenelerin ilkbaharda görülmeye başladığını aktaran Karabayoğlu, yaz aylarında tehlikenin arttığını söyledi. Karabayoğlu, “Tüm dış parazitler risk taşır ancak keneler kanla temas kurdukları için hastalık bulaştırma oranının yüksek olduğunu söyledi. Bu nedenle ayda bir kez damla veya tablet şeklinde dış parazit uygulaması yapılmasının önemini vurguladı. Ayrıca yeşillik alanlarda yaşayan köpekler için parazit tasmasının ek koruma sağladığını belirtti.”

KENEYE PENSE İLE MÜDAHALE

Kenelerin vücuda yapıştığı durumda hızlı müdahalenin şart olduğunu belirten Karabayoğlu, “Kene ne kadar uzun süre vücutta kalırsa, hastalık bulaştırma riski artar. Kene görüldüğünde bir pense yardımıyla ya da tırnağın ucu ile deriye yapıştığı yerden yavaşça çıkarılmalı ve mutlaka bir veteriner kliniğine başvurulmalı” dedi.

‘PARK VE BAHÇELERİN İLAÇLANMASI LAZIM’

Kenelerin insanlar için de tehlike arz ettiğini vurgulayan Karabayoğlu, kenelerin Kırım Kongo Kanamalı Ateşi gibi ciddi hastalıkların taşıyıcısı olduğunu hatırlattı. Karabayoğlu, “Bu durum hayati risk oluşturabilir. Bu yüzden erken önlem almak çok önemli. Park ve bahçelerin önceden ilaçlanması gerektiğini söyledi. Kenelerin artmasını engellemek için ekosistemdeki dengeye dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. Hayvan sahiplerinin de kene konusunda dikkatli olması gerektiğini ve hastalıklar ile birlikte hayati tehlike taşıyan kenelerden korunmanın tedaviden daha kolay olduğunu sözlerine ekledi.

KORUNMAK TEDAVİDEN DAHA KOLAY

Hayvan sahiplerinin yaz aylarında koruyucu uygulamaları ihmal etmemesi gerektiğini vurgulayan Karabayoğlu, “Hastalıklardan korunmak, hastalandıktan sonra tedavi etmekten çok daha kolay. Bu nedenle dış parazit ilaçlamalarını düzenli yaptırmak, tasma kullanmak ve yaşam alanlarını gözlemlemek büyük önem taşıyor” şeklinde konuştu.

Related Posts

Hızla kilo vermek için aç kalmayın! 12 basit kuralla metabolizmanızı harekete geçirin

Tüm yıl özlemle beklediğimiz yaz mevsimi kapımızı çalarken, hemen hepimizi zayıflama telaşı sardı. Beslenme ve Diyet Uzmanı Pınar Koç, metabolizmanızı hızlandırmanın 12 kuralını anlattı.

Baş dönmesi artık kâbusunuz olmasın: İşte uzmanların önerdiği teknik

Odyoloji Uzmanı Dr. Nedim Uğur Kaya, Benign Paroksismal Pozisyonel Vertigo (BPPV) tedavisinde egzersiz temelli manevraların çoğu zaman cerrahiye gerek kalmadan etkili sonuçlar sağladığını belirtti. Vertigo belirtileri yaşıyorsanız erken tanı ile yaşam kalitenizi koruyabilirsiniz.

Kurban Bayramı’nda nasıl beslenmeli? Uzmanlardan kritik uyarılar

Atatürk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Esen Taşğın, Kurban Bayramı’nda etin ve tatlının kontrollü tüketilmesi tavsiyesinde bulundu.

Bu belirtilere dikkat: Mevsim geçişi migreni tetikliyor!

Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Ayhan Öztürk, ’’Hava basıncındaki değişimin de (barometrik) bazı kişilerde migren ataklarını başlatmaya neden olabilir. Özellikle ilkbahar, sonbahar gibi mevsim geçişlerindeki sıcaklık değişimlerine bağlı olarak yaşanan basınç farklılıkları migreni tetikleyebilir’’ dedi.

Yumurtalık Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Yumurtalık kanseri nedir, yumurtalık kanseri belirtileri nelerdir? Prof.Dr. Mete Güngör, yaş ilerledikçe yumurtalık kanseri görülme riskinin arttığını söyledi. 

Yumurtalık kanseri sinsice ilerliyor! İhmale gelmez 9 önemli belirtisi var

Sinsice ilerlediğinden genellikle tanısı ileri evrede konulan yumurtalık kanserinin görülme sıklığı son yıllarda giderek yaygınlaşıyor. Yumurtalık kanserinin her yaşta görülebildiğini, ancak günümüzde gençlerde de sık rastlandığını belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum, Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Mete Güngör, ihmale gelmez bazı belirtileri sıraladı.