Yaz aylarında hayvanlar için ‘kene’ tehlikesi

Antalya Veteriner Hekimleri Odası Başkanı: Yaz Aylarında Dış Parazitlere Dikkat!

Antalya Veteriner Hekimleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Murat Karabayoğlu, yaz mevsiminin gelmesiyle dış parazit vakalarında artış yaşandığını belirtti. Karabayoğlu, özellikle kenelere karşı hayvan sahiplerinin dikkatli olması gerektiğinin altını çizdi.

Kenelerin taşıdığı hastalıkların ciddi sonuçlar doğurabileceğine işaret eden Karabayoğlu, düzenli dış parazit uygulamasının önemini vurguladı. Şunları belirtti:

AYDA BİR KORUMA ŞART

Kenelerin ilkbaharda görülmeye başladığını aktaran Karabayoğlu, yaz aylarında tehlikenin arttığını söyledi. Karabayoğlu, “Tüm dış parazitler risk taşır ancak keneler kanla temas kurdukları için hastalık bulaştırma oranının yüksek olduğunu söyledi. Bu nedenle ayda bir kez damla veya tablet şeklinde dış parazit uygulaması yapılmasının önemini vurguladı. Ayrıca yeşillik alanlarda yaşayan köpekler için parazit tasmasının ek koruma sağladığını belirtti.”

KENEYE PENSE İLE MÜDAHALE

Kenelerin vücuda yapıştığı durumda hızlı müdahalenin şart olduğunu belirten Karabayoğlu, “Kene ne kadar uzun süre vücutta kalırsa, hastalık bulaştırma riski artar. Kene görüldüğünde bir pense yardımıyla ya da tırnağın ucu ile deriye yapıştığı yerden yavaşça çıkarılmalı ve mutlaka bir veteriner kliniğine başvurulmalı” dedi.

‘PARK VE BAHÇELERİN İLAÇLANMASI LAZIM’

Kenelerin insanlar için de tehlike arz ettiğini vurgulayan Karabayoğlu, kenelerin Kırım Kongo Kanamalı Ateşi gibi ciddi hastalıkların taşıyıcısı olduğunu hatırlattı. Karabayoğlu, “Bu durum hayati risk oluşturabilir. Bu yüzden erken önlem almak çok önemli. Park ve bahçelerin önceden ilaçlanması gerektiğini söyledi. Kenelerin artmasını engellemek için ekosistemdeki dengeye dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. Hayvan sahiplerinin de kene konusunda dikkatli olması gerektiğini ve hastalıklar ile birlikte hayati tehlike taşıyan kenelerden korunmanın tedaviden daha kolay olduğunu sözlerine ekledi.

KORUNMAK TEDAVİDEN DAHA KOLAY

Hayvan sahiplerinin yaz aylarında koruyucu uygulamaları ihmal etmemesi gerektiğini vurgulayan Karabayoğlu, “Hastalıklardan korunmak, hastalandıktan sonra tedavi etmekten çok daha kolay. Bu nedenle dış parazit ilaçlamalarını düzenli yaptırmak, tasma kullanmak ve yaşam alanlarını gözlemlemek büyük önem taşıyor” şeklinde konuştu.

Related Posts

Güneşten faydalanmanın altın kuralları

Kontrollü ve bilinçli şekilde güneşten faydalanmanın cilt sağlığını korumada etkili olduğunu belirten Deri ve Zührevi Hastalıkları (Dermatoloji) Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Nazmi Geyik, “Doğru zamanlama, kısa süreli maruziyet ve cilt tipine uygun yaklaşım ile güneşten fayda sağlamak mümkündür” dedi.

Diyabet alarmı: Çocuklarda vaka sayısı artışta

Ülkemizde 0-18 yaş grubundaki her 100 bin çocuktan yaklaşık 10-20’sinde Tip 1 diyabet görülüyor. Hastalığın görülme yaşı giderek düştüğünü, okul öncesi dönemde, hatta 1 yaşından küçük bebeklerde bile tanı konulabildiğini belirten Uzm. Dr. Jalilova, “Bu durum, ebeveynlerin ve sağlık çalışanlarının çocuklarda diyabet belirtilerini erken fark etmesinin önemini artırmaktadır” dedi.

Göz tansiyonu sinsi tehlike: Erken teşhis hayati önemde

Halk arasında göz tansiyonu olarak bilinen glokom, genellikle hiçbir belirti vermeden ilerleyen ve erken teşhis edilmediğinde kalıcı görme kaybına yol açabilen sinsi bir hastalık olarak biliniyor. Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Mehmet Sait Günerigök, “Glokom genellikle yavaş ve sinsi seyreder. Bu nedenle yılda bir kez göz muayenesi yaptırmak, özellikle risk grubundaki bireyler için hayati önem taşır” dedi.

Hızla kilo vermek için aç kalmayın! 12 basit kuralla metabolizmanızı harekete geçirin

Tüm yıl özlemle beklediğimiz yaz mevsimi kapımızı çalarken, hemen hepimizi zayıflama telaşı sardı. Beslenme ve Diyet Uzmanı Pınar Koç, metabolizmanızı hızlandırmanın 12 kuralını anlattı.

Baş dönmesi artık kâbusunuz olmasın: İşte uzmanların önerdiği teknik

Odyoloji Uzmanı Dr. Nedim Uğur Kaya, Benign Paroksismal Pozisyonel Vertigo (BPPV) tedavisinde egzersiz temelli manevraların çoğu zaman cerrahiye gerek kalmadan etkili sonuçlar sağladığını belirtti. Vertigo belirtileri yaşıyorsanız erken tanı ile yaşam kalitenizi koruyabilirsiniz.

Kurban Bayramı’nda nasıl beslenmeli? Uzmanlardan kritik uyarılar

Atatürk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Esen Taşğın, Kurban Bayramı’nda etin ve tatlının kontrollü tüketilmesi tavsiyesinde bulundu.