Yemen’deki Husiler, alıkoydukları 153 kişiyi serbest bıraktı

Husiler Yemen’de 153 Kişiyi Serbest Bıraktı

Husiler, Yemen’deki 153 kişiyi ‘tek taraflı girişim kapsamında’ serbest bıraktıklarını duyurdu. Husilere ait El Mesire televizyon kanalının haberine göre, Husilerin Esirler Komitesi Başkanı Abdulkadir El Murtaza, başkent Sana’da basın toplantısı düzenledi. Murtaza, ‘tek taraflı başlattıkları insani girişimi uygulama çerçevesinde savaş cephelerinde alıkoydukları hükümet yanlısı’ 153 kişiyi serbest bıraktıklarını söyledi.

Kızılhaç Doğruladı

AA’nın aktardığına göre, Komite Başkanı Murtaza, girişimin insani amaçlı ve tek taraflı olduğunu, serbest bırakılanların büyük çoğunluğunun hasta, yaralı, yaşlılar ve ailesinin tek erkek çocuğu olanlardan oluştuğunu belirtti. Murtaza, alıkoydukları kişileri serbest bırakarak kendi açılarından olumlu bir insani mesaj vermeyi amaçladıklarını ve hükümetin bunu doğru bağlamda okuyacağını umduklarını dile getirdi. Uluslararası Kızılhaç Komitesi de yaptığı açıklamada, Husilerin 153 kişiyi serbest bıraktığını doğruladı.

Komiteden yapılan açıklamada, serbest bırakılanların Kızılhaç’ın Sana’da düzenli olarak ziyaret ettiği ve yardım sağladığı tutuklular arasında yer aldığı belirtildi. Yemen’de hükümete bağlı güçler ile Husiler arasında bugüne kadar birçok cephede esir takası yapılırken, tarafların elindeki esir sayısına ilişkin net bilgi bulunmuyor.

BM, Faaliyetlerini Askıya Almıştı

Birleşmiş Milletler (BM), 24 Ocak Cuma günü bir açıklama yaparak Yemen’in başkenti Sana’daki çalışanlarına yönelik alıkoyma eylemlerinin ardından ülkede Husilerin kontrolünde olan bölgelerde tüm faaliyetlerini askıya aldığını duyurmuştu. BM Yemen İnsani İşler Koordinasyon Ofisi’nin Twitter sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, “Sana’daki emrivaki yönetim (Husiler) dün kontrollerindeki bölgelerde görev yapan daha fazla BM çalışanını alıkoydu” ifadesi kullanılmıştı.

BM bünyesinde görev yapan tüm çalışanların can güvenliği için Husilerin kontrolünde olan bölgelerdeki resmi faaliyetlerin askıya alındığı ve ikinci bir duyuruya kadar bu kararın devam edeceği ifade edilmişti. Yemen’deki BM yetkililerinin alıkonulan çalışanların derhal önkoşulsuz serbest bırakılması için Husilere bağlı üst düzey yöneticilerle etkin çalışmalar yürüttüğü kaydedilmişti. BM açıklamasında ayrıca Husiler tarafından alıkonulan çalışanların sayısına veya uyruklarına ilişkin ise bilgi verilmemişti.

Guterres’ten Kınama

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres de yaptığı yazılı açıklamada, “BM ve ortaklarının personeli, görevlerini icra ederken hedef alınmamalı, tutuklanmamalı ya da gözaltına alınmamalıdır. BM personelinin ve mülkünün güvenliği ve emniyeti sağlanmalıdır” demişti.

Söz konusu yedi personelin yanı sıra Haziran 2024’ten bu yana, 2021 ve 2023 yıllarından itibaren keyfi şekilde alıkoyulan BM personeli, uluslararası ve yerel sivil toplum kuruluşları, diplomatik misyon temsilcilerinin de derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakılmasını talep eden Guterres, Husi yönetiminin daha önceki taahhütlerini yerine getirmesi gerektiğini kaydetmişti. Guterres, keyfi alıkoymaların BM’nin Yemen’deki milyonlarca ihtiyaç sahibine yardım ulaştırma çabalarını olumsuz etkilediğini belirtmişti.

(ANADOLU AJANSI)

Related Posts

Yurttaşlardan, Murat Çalık’ın sağlık durumuna rağmen tutuklu yargılanmasına tepki: ‘İnşallah Ergenekon ve Balyoz davalarında içeride ölen askerlerimiz gibi olmaz…’

CHP’li belediyelere yönelik operasyonlarda tutuklanan ve sağlık sorunları nedeniyle acil tahliyesi istenen Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık için yurttaşlar Beylikdüzü Belediye’si önünde oturma eylemi yaptı. Bir vatandaş, “İnşallah Ergenekon ve Balyoz davalarında içeride ölen askerlerimiz gibi olmaz” dedi.

ABD’nin Ankara Büyükelçisi Tom Barrack: SDG, YPG ve PKK’dır

CNN Türk’e konuşan ABD’nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack, “SDG, YPG ve PKK’dır. Onlara bağımsız devlet kurma borcumuz yok. Özgür bir Kürdistan olmayacak, özgür bir SDG devleti olmayacak.” dedi.

Tarihin en büyük havacılık gizeminde yeni perde: 88 yıllık sır çözülüyor! O gün neler oldu?

Amerikalı havacı Amelia Earhart’ın 1937 yılında Pasifik Okyanusu’nda kaybolmasından bu yana süren gizem, 88 yıl sonra tarihin tozlu sayfalarından gün yüzüne çıkıyor. Bilim insanlarının izini sürdüğü bir cisim, bugüne dek elde edilen en güçlü kanıt olabilir.

Gazze’de her gün yeni bir dram

Soykırımcı İsrail, Deyr el-Belah’ta gıda almak için sırada bekleyen 15 kadın ve çocuğu katletti. Han Yunus’ta ise un sırasındayken evi İsrail saldırısına hedef olan engelli baba Mecdi Cadallah, döndüğünde eşinin ve çocuklarının cansız bedeniyle karşılaştı.

Eber Gölü’nün geçici ev sahipleri: Allı turnalar

Türkiye’nin en büyük göllerinden birisi olan Eber Gölü bir çok canlı türüne ev sahipliği yaptığı gibi aynı zamanda göçmen kuşların da geçici evleri oluyor. ‘Allı turna’ olarak da bilinen flamingolar her yıl olduğu gibi bu yıl da Bolvadin ilçesindeki …

Vatikan’da kritik ziyaret: Zelenski ile Papa görüştü

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa 14’üncü Leo ile bir araya geldi.