İstanbul’da Gıda Denetimleri Arttı

İstanbul’da Ramazan Bayramı Öncesi Gıda Denetimleri Artırıldı

İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü gıda kontrol ekipleri, Ramazan Bayramı öncesinde tatlı, şekerleme, pastacılık ve unlu mamul gibi ürünlere yönelik denetimlerini artırdı. İstanbul’da iki ayrı çikolata fabrikası denetlenirken, İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar, “Uygunsuzluk tespit ettiğimiz bin 200 işletmemize 70 milyon TL’yi aşkın idari para cezası da uygulamış bulunuyoruz” dedi.

İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Ramazan Bayramı’nda tüketimi artması muhtemel un ve unlu mamuller, et ve et mamulleri, süt ve süt ürünleri ile şekerli mamuller üreten işletmelerde denetim gerçekleştirdi. Esenyurt ve Eyüpsultan’da bulunan iki ayrı çikolata fabrikasında yapılan denetime İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar, Tarım ve Orman Bakanlığı Risk Değerlendirme Daire Başkanı Mehmet Ali Ünverdi ve Gıda Kontrol ve Laboratuvarlar Daire Başkanı Mehmet Menderis de katıldı. Kontrollerde üretimde kullanılan ham maddelerden başlanarak, üretimin tüm aşamaları denetlendi. Gıda işletmelerinin kayıt işlemleri ile resmi kontrolleri, 39 ilçe müdürlüğünde görevli 822 resmi kontrol görevlisi tarafından yürütüldü.

İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar, vatandaşların da gıda denetçisi olmasının önemine vurgu yaparak, uygunsuzlukların “Alo 174” ihbar hattına bildirilmesi gerektiğini belirtti. Parıldar, “Ürünlerin hazırlandığı üretim tesislerinin de denetimlerini yaptık. İşletmemizin ham maddelerin girişinden nihai ürüne kadar süreç içerisinde kalite kontrol sistemleri, izleme sistemleri ve hijyen yönünden denetimlerini gerçekleştirdik. Bu işletmemizde bugün itibarıyla herhangi bir usulsüzlük bulunmuyor. İstanbul’da 133 bin 500’den fazla gıda işletmesi bulunmaktadır. 2024 yılında 230 binin üzerinde denetim yapıldı. 2025 yılı içerisinde 53 bin denetim yapıldı ve işletmelerden alınan bin 253 numune ile işletmelerin kontrolü sağlanmaktadır. Herhangi bir olumsuzluk durumunda, idari, savcılık boyutunu ve insan sağlığını olumsuz etkileyen durumlarda Kamuoyu Bilgilendirme Platformu aktif olarak kullanılmaktadır” dedi.

Vatandaşın gıda denetçisi olmasını arzulayan Parıldar, “İstanbul’da uygunsuzluk tespit ettiğimiz bin 200 işletmeye 70 milyon TL’yi aşan idari para cezası uygulanmıştır. 822 gıda denetçisi ile 39 ilçede hizmet vermeye çalışıyoruz. Ancak asıl olan tüketicinin her birinin bir gıda denetçisi olmasıdır. Tüketicilerimizden herhangi bir uygunsuzluk gözlemlediklerinde ‘Alo 174 Gıda İhbar Hattı’ ile bizlere ulaşmalarını rica ediyoruz. Biz de derhal müdahale ederiz” şeklinde konuştu.

İstanbul’da yılbaşından bu yana 53 bin gıda işletmesi denetlendi. İstanbul’da 2025 yılı itibarıyla faaliyet gösteren 133 bin 513 gıda işletmesi olduğu belirtilirken, il ve ilçe müdürlüklerinin gıda kontrol ekiplerinin 53 bin işletmeyi denetlediği açıklandı. 2025 yılında uygunsuzluk tespit edilen yaklaşık bin 200 işletmeye 70 milyon TL’nin üzerinde idari para cezası uygulanırken, 11 işletme hakkında Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulduğu ifade edildi. – İSTANBUL

Related Posts

Sanayide çalışan sayısında büyük düşüş!

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği verilerine göre sanayi sektöründe çalışan sayısı, nisanda aylık yüzde 4,6 düşüşle 2 milyon 775 bin 783 oldu.

Yargıtay’dan emsal mesai kararı: İşveren artık sözleşmeye o ibareyi koyamayacak!

OECD verilerine göre Türkiye, haftalık ortalama 45,7 saatlik mesai süresiyle en fazla çalışan ülke konumunda. Ancak çalışanların önemli bir kısmı, fazla mesai ücretlerini alamıyor. Yargıtay’ın son kararı, iş sözleşmelerinde yer alan “fazla çalışma …

Merkez Bankası zam listesini açıkladı: Hangi kalem ne kadar zamlandı?

TCMB, Nisan Ayı Fiyat Gelişmeleri Raporu’nu yayımladı. Rapora göre, yıllık enflasyon enerji ve temel mal gruplarında artarken, diğer gruplarda düşüş kaydetti. Aylık bazda fiyat artışıyla öne çıkan gruplar enerji ve temel mal oldu. Enerji grubu fiyat …

Roscongress: Trump’ın tarifeleri küresel piyasaları 2008 krizinden daha fazla sarstı

ABD’de yeniden göreve gelen Başkan Trump’ın gümrük tarifeleri politikasına mercek tutan Roscongress, Rus ekonomisinin 2000’den itibaren yaşanan krizler karşısındaki tepkisine de yakından baktı.

Bakan Kacır, Atatürk Havalimanı Terminal Binaları’nın “teknopark” ilan edildiğini duyurdu

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Atatürk Havalimanı Terminal Binaları’nın “teknopark” ilan edildiğini bildirerek, “Bilişim Vadisi’ne bağlı kurulan teknopark, ‘Terminal İstanbul’ markasıyla dünyanın en büyük teknoloji girişimciliği merkezi olarak hizmet sunacak.” ifadesini kullandı.

Kilogram fiyatı yükseldi: Altın ne kadar oldu?

Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası’nda standart altının kilogram fiyatı, 4 milyon 180 bin liraya yükseldi.