Dünya ekonomisinin direksiyonunda kadınlar var!

Kadın Liderler Ekonomiye Yön Veriyor

Kadınların ekonomik olarak güçlendirilmesi, uluslararası arenada liderlik koltuklarında kendine yer bulmasını sağlıyor. Uluslararası Para Fonu (IMF), Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Dünya Ticaret Örgütü’nün (DTÖ) üst düzey pozisyonlarında kadın liderlerin bulunması, ekonomiye yön veren kuruluşlarda kadın etkisinin güçlendiğini gösteriyor.

Dünya Bankası’nın yaptığı Kadınlar, İş Dünyası ve Hukuk Raporu’na göre, ekonomik büyümenin önündeki engellerden biri, kadınları siyasi arenada, liderlik pozisyonlarında ve iş dünyasında kilit rollerde görmemekten kaynaklanıyor.

Kovid-19 salgını ve ardından gelen ekonomik krizler, toplumsal cinsiyet uçurumunu derinleştirirken, Dünya Bankası’na göre, kadınların iş gücüne erkeklerle aynı düzeyde katılması durumunda küresel ekonomide 20 trilyon dolarlık bir artış sağlanabileceği hesaplanıyor.

Kadınların ekonomiye katılımını artırmak adına çocuk bakım yasaları, aile içi şiddete karşı koruma önlemleri, finansal kaynaklara erişim imkanları ve gelecek nesil çalışanlarını yetiştirmeye yönelik eğitim reformları gibi yasal düzenlemelerin önemli bir rol oynayabileceği belirtiliyor.

IMF’nin araştırmasına göre, üst düzey pozisyonlarda cinsiyet dengesinin sağlanması, ekonomik ve finansal istikrarı artırarak düşünce çeşitliliğini teşvik edebilir.

Kamuda, teknoloji sektöründe ve finans alanında kadın liderlerin artmasıyla uluslararası ekonomi güçlenirken, 16 ülkede maliye bakanlıklarının ve merkez bankalarının çoğunun kadınlar tarafından yönetilmesi dikkat çekiyor.

ECB Başkanı Christine Lagarde ve Para Politikası

Avrupa Merkez Bankası’nın ilk kadın Başkanı Christine Lagarde, Euro Bölgesi’nde para politikasının şekillenmesinde önemli bir rol oynuyor. Lagarde’ın IMF Başkanlığı görevi de bulunan Lagarde, Kovid-19 salgını nedeniyle başlayan ekonomik krize karşı politika değişikliklerini yönlendirmekle meşgul oldu.

Lagarde liderliğinde ECB, pandemi döneminde faizleri düşük seviyelerde tutarken, 1 trilyon 850 milyar Euro’luk Pandemi Acil Varlık Alım Programı’nı uygulamaya koydu.

Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı savaş ve yüksek enflasyonla mücadele eden Avrupa’da, Lagarde’ın politikalarıyla enflasyonla mücadele çabaları arttı.

IMF Başkanı Kristalina Georgieva ile Uluslararası Para Sistemi

IMF Başkanı Kristalina Georgieva, IMF’nin liderlik koltuğunda ikinci kadın başkan olarak görev yapıyor. Kovid-19 krizi sırasında aktif rol alan Georgieva, küresel ekonomik istikrar için politika oluşturmaya odaklanıyor.

Gelişmekte olan bir ülkeden IMF Başkanı olan Georgieva, uluslararası para sisteminin istikrarını sağlamak adına çalışmalarını sürdürüyor.

IMF’de başekonomistlik yapan Gita Gopinath ise IMF’nin başkan yardımcılığı pozisyonunda bulunuyor.

DTÖ ve Ngozi Okonjo Iweala’nın Liderliği

Küresel ticaretin düzenleyicisi konumundaki DTÖ’nün genel direktörlüğünü yürüten Nijeryalı Ngozi Okonjo Iweala, DTÖ’nün ilk Afrikalı genel direktörü olarak görev yapıyor.

DTÖ’nün önündeki sorunlarla başa çıkma çabalarıyla adından söz ettiren Iweala, küresel ticaretteki sorunların çözümüne odaklanıyor.

Kadın Yöneticiler ve Fortune 500 Listesi

Fortune dergisinin yayınladığı ABD’nin en büyük 500 şirketinin listesinde, kadınların yönettiği şirket sayısının artması dikkat çekiyor. Kadın CEO’ların oranı ilk kez yüzde 11’in üzerine çıkarak yüzde 11,6’ya ulaştı.

Related Posts

Yargıtay’dan emsal mesai kararı: İşveren artık sözleşmeye o ibareyi koyamayacak!

OECD verilerine göre Türkiye, haftalık ortalama 45,7 saatlik mesai süresiyle en fazla çalışan ülke konumunda. Ancak çalışanların önemli bir kısmı, fazla mesai ücretlerini alamıyor. Yargıtay’ın son kararı, iş sözleşmelerinde yer alan “fazla çalışma …

Merkez Bankası zam listesini açıkladı: Hangi kalem ne kadar zamlandı?

TCMB, Nisan Ayı Fiyat Gelişmeleri Raporu’nu yayımladı. Rapora göre, yıllık enflasyon enerji ve temel mal gruplarında artarken, diğer gruplarda düşüş kaydetti. Aylık bazda fiyat artışıyla öne çıkan gruplar enerji ve temel mal oldu. Enerji grubu fiyat …

Roscongress: Trump’ın tarifeleri küresel piyasaları 2008 krizinden daha fazla sarstı

ABD’de yeniden göreve gelen Başkan Trump’ın gümrük tarifeleri politikasına mercek tutan Roscongress, Rus ekonomisinin 2000’den itibaren yaşanan krizler karşısındaki tepkisine de yakından baktı.

Bakan Kacır, Atatürk Havalimanı Terminal Binaları’nın “teknopark” ilan edildiğini duyurdu

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Atatürk Havalimanı Terminal Binaları’nın “teknopark” ilan edildiğini bildirerek, “Bilişim Vadisi’ne bağlı kurulan teknopark, ‘Terminal İstanbul’ markasıyla dünyanın en büyük teknoloji girişimciliği merkezi olarak hizmet sunacak.” ifadesini kullandı.

Kilogram fiyatı yükseldi: Altın ne kadar oldu?

Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası’nda standart altının kilogram fiyatı, 4 milyon 180 bin liraya yükseldi.

Beyaz eşya sektöründe soğuk rüzgarlar: Talep düşüyor, üretim yavaşlıyor

Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD), 2025 yılının ilk çeyreğine ait sektör verilerini paylaştı. Verilere göre, yılın ilk üç ayında hem iç satışlarda hem de ihracatta gerileme yaşandı. İç satışlar geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15 …